lördag 3 maj 2014

Aubergine- och tomatgratäng

Aubergine- och tomatgratäng

Igår lagade jag en aubergine- och tomatgratäng som blev fantastiskt god. Mycket smak och väldigt enkel att göra. Jag kollar ofta efter inspiration på Instagram (@erika_bjorklund) och gårdagens middag hittade jag hos Maja som sprider mycket matglädje på Instagram. Vi åt gratängen som den var tillsammans med en klick tzatziki men den fungerar utmärkt att äta som tillbehör till exempelvis kött eller kyckling.

Det är riktigt skönt med långhelg och vi tar det mest lugnt. Igår tog jag med mig Algot på en shoppingtur och kom hem med nya sommarkläder till honom. Jag hittade även svenska jordgubbar i affären och det kunde jag inte motstå så imorse fick vi scrambled pancakes med vispad grädde och färska jordgubbar, riktigt lyxigt och fantastiskt gott. Det smakade sommar!

Aubergine och tomat

Gratäng

Gratäng och tzatziki


AUBERGINE- OCH TOMATGRATÄNG
4-5 pers (fler om man använder gratängen som tillbehör)

2 st aubergine (800-900 g)
3-4 tomater
1-2 vitlöksklyftor
2 dl finriven parmesan
2,5 dl vispgrädde
Basilika, torkad
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Skiva aubergine i skivor, ca 0,5 cm tjocka. Salta skivorna och lägg i ett durkslag och låt dra i minst 30 minuter. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper.

Skär tomaterna i skivor, ca 0,5 cm tjocka. Varva tomater och aubergine i en smord ugnsform. Pressa vitlöken och fördela över skivorna. Krydda med basilika, salt (försiktigt, eftersom parmesanen är salt) och peppra. Strö parmesanen över gratängen. Avsluta med att hälla över grädden.

Tillaga i ca 45 minuter i 225 grader, lägg över aluminiumfolie om osten börjar bli för mörk. Servera som den är med exempelvis tzatziki eller servera som tillbehör till kött eller kyckling.


Receptet hämtat från @majaslchf på Instagram


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

7 kommentarer:

Martina sa...

Mmmm, ser jättegott ut!

Brittas mat sa...

Den här ska jag testa. Aubergine är bara så gott!

Semester & Mat sa...

Vart så frestad när jag läste om denna gratäng på din instagram igår, så jag var tvungen att söka efter recept på nätet idag då jag tänkte göra den.
Vitlöken var inte med i det receptet jag följde, men ska ta med det nästa gång jag lagar den.
Testade också att fota det färdiga resultatet för att lägga ut på bloggen, men dina bilder såg mer frestande ut :)

monkan sa...

Vi åt också en variation på auberginegratäng i helgen! Det är så gott och nästan beroendeframkallande...

/M

Unknown sa...

Underbart gott! Älskar aubergine!
Kramar! <3
//Lana

Unknown sa...

Måste köpa aubergin idag!!!
Kraam <3

Anna i Skåne sa...

Åh gott!
Gjorde den med getost häromdagen. Heaven

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...