lördag 31 maj 2014

Åses äppelkaka (LCHF)

Äppelkaka

Jag hade inte alls planerat att baka någon kaka idag men helt plötsligt hittade jag fyra äpplen i skafferiet. Jag blev sugen på att baka en äppelkaka och vi åt kakan med lättvispad grädde till eftermiddagskaffet. Kakan blev jättegod och det bästa av allt är att den räcker till imorgon också.

Receptet hittade jag i boken "Viktminska med LCHF" av Åse. Originalreceptet innehåller sockerersättningsströ men jag använde en liten mängd honung istället. Många verkar vilja ha bakverk lika söta som "vanliga" kakor även om de äter LCHF-kost men själv känner jag inget behov av att söta så mycket. En liten mängd sötning tycker jag räcker, dessutom är äpplena söta i den här kakan. Vill du ha en sötare kaka ökar du mängden sötning.

Just nu skiner solen och vi planerar att grilla till kvällen, vilket vi antagligen inte blir ensamma om att göra. Så här års känner man grillukten över bostadsområdet var och varannan kväll... härligt!


Äppelkaka med vispad grädde

Kaffe


ÅSES ÄPPELKAKA (LCHF)

Kaka:
4 ägg
125 g smör
20 g honung (1 msk)
0,5 dl vispgrädde
150 g mandelmjöl (3 dl)
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver

Äppelfyllning:
4 syrliga äpplen
50 g smör
2 msk kanel

Gör så här:
Kaka: Vispa äggen fluffigt. Smält smöret tillsammans med honungen och rör sedan ner grädden. Vispa ner smörblandningen i äggen. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner i kaksmeten. Smörj en springform, diameter 22 cm, med smör och häll i smeten.

Äppelfyllning: Skala och skär äpplena i bitar. Stek äppelbitarna i smöret några minuter. Ha på kanelen och rör om. Fördela äppelbitarna över smeten (tryck ner dem om de lägger sig ovanpå). Grädda 45 minuter i 200 grader, lägg aluminiumfolie över när kakan börjar få färg. Känn med en provsticka om kakan är klar. Låt svalna.


Receptet hämtat från boken "Viktminskning med LCHF" av Åse Falkman Fredrikson (56kilo). Originalreceptet innehöll sockerersättningsströ motsvarande 75 g vanligt socker men jag använde honung istället.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

1 kommentar:

Malin Rosén sa...

Mums! Nu vet jag vad jag ska baka idag! TACK för en inspirerande blogg. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...