måndag 10 februari 2014

Meatza

Meatza, sallad och tzatziki

Det här var bara såååå gott! I helgen lagade jag meatza, enkelt beskrivet en blandning mellan en pizza utan pizzabotten och en stor köttfärsbiff med topping. Tänk dig en stor köttfärsbiff som du toppar med pizzatopping... då har du en meatza.

Jag toppade min meatza med mozarella och skivade tomater. Det går utmärkt att äta meatzan som den är eller så kan man som jag servera den med en sallad och tzatziki. Det blev jättegott och jag kommer att laga det här många gånger. Hur många denna pizzabiff räcker till beror på hur mycket tillbehör man serverar och hur hungriga personerna som är bjudna på den äter.

Tillagning

Meatza

Spenat



MEATZA
6-9 pers

Köttfärsbotten:
1 kg köttfärs
2 ägg
1 tsk lökpulver
1 msk oregano
2 tsk salt
4 krm svartpeppar

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
2 msk stark tacosås
1 msk basilika
1 msk oregano
1 tsk timjan
Salt och svartpeppar

Topping:
200 g riven ost
Valfri topping (jag använde mozarella, tomatskivor och oregano)

Gör så här:
Köttfärsbotten: Blanda alla ingredienser och häll ut köttfärsröran på ett bakplåtspapper (30x40 cm). Lägg plastfolie över och kavla ut så stort och jämt som möjligt. Köttfärsen krymper till ungefär halva storleken så se till att göra botten så stor som möjligt. Tillaga i ca 15 minuter i 225 grader. Ta ut ur ugnen och torka bort fett och vätska som runnit ut från köttfärsbotten med ett hushållspapper.

Tomatsås: Finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i smör i en kastrull och häll på övriga ingredienser. Låt koka utan lock i 15-20 minuter tills såsen reducerats och blivit fastare i konsistensen.

Meatza: Fördela tomatsåsen på köttfärsbotten. Toppa med riven ost och sedan övrig valfri topping. Tillaga i ca 10 minuter i 225 grader tills osten smält. Njut av meatzan som den är eller med en sallad också kanske lite tzatziki.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

7 kommentarer:

Charlotta Sofia springer o trimmar sa...

Gott! Tror jag ska försöka mej på en veggovariant med quorn!

monkan sa...

Vilken rolig ide! Lät dessutom hur gott som helst!
/M

Therese sa...

Åh, det var längesen jag gjorde Meatza. Måste nog göra det snart.

Anonym sa...

Hej! Hittade din blogg nyss. Spännande och gott!

Undrar lite över det här med bakepro, det står att det är vassleprotein. Har allergiska barn och jag själv försöker äta mycket lactosfritt. Vet du om det finns annat protein som man kan baka på som är laktosfritt?
M V H Jennie

Brittas mat sa...

Vilken bra idé! Det ska jag absolut testa. Länkar till dig såklart :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jennie: Jag har inte testat något annat bakprotein än de som innehåller vassleprotein. Tyvärr vet jag inte om det finns någon laktosfri variant.

Det finns många LCHF-kakor som är goda även utan bakprotein där man kan byta ut mejeriprodukterna mot laktosfria produkter om du inte hittar något laktosfritt bakprotein.

Lycka till!

Martina sa...

Ser väldans gott ut!
Kanske vore något att testa på familjen :)

Kramiz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...