fredag 28 februari 2014

Erikas microbröd med frön (LCHF)

Erikas microbröd med frön

Har ni testat att göra microbröd? Jag har testat några av de recept som cirkulerat på nätet några gånger men alltid tyckt att det saknas något. Därför testade jag att röra ihop en brödsmet med inspiration av mina frörutor som jag hällde i en microskål och "gräddade" i micron tills brödet var klart. Det var väldigt snabbt fixat och det blev fantastiskt gott.

Vill man variera smaken på brödet kan man prova olika kryddor, just nu är min favorit brödkrydda men även kanel och nyponpulver är gott. Hälften av mandelmjölet kan bytas ut mot valfria malda eller mixade nötter för att få en annan smak på brödet. Eftersom microbrödet inte får någon yta när det tillagas i micron kan man med fördel skiva upp det och rosta, det blev jättegott.

Jag väger ofta mjöler och frön när jag bakar men jag har skrivit ut ungefärliga mått om ni saknar våg. Hur lång tid brödet tar i micron beror på hur stor formen är och det kan variera mellan olika microapparater. Ta den kortare tiden först och öka på om tiden brödet inte känns färdigt.

En sats av receptet blev för mig tre skivor (skurna som en tårtbotten) men har man en större microskål än jag använde kanske det är lagom att dela brödet i två skivor.

Uppskuret i tre skivor

Torra, fina skivor

Jag gillar avokado!

Rostat microbröd med avokado


ERIKAS MICROBRÖD MED FRÖN (LCHF)
1 bröd

30 g (drygt 0,5 dl) mandelmjöl *
10 g (ca 4 tsk) kokosnötsmjöl
1 tsk fiberhusk
1 krm salt
2 krm bakpulver
0,5 tsk krydda (ex. brödkryddor, kanel eller nyponpulver)
25 g (ca 0,5 dl) valfria frön (jag använde 10 g linfrön, 10 g chiafrön och 5 g sesamfrön)
25 g (knappt 2 msk) kesella 10%, turkisk yoghurt eller creme fraiche
1 ägg

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop ägg och creme fraiche och rör ner de torra ingredienserna. Låt stå och svälla ca 5 minuter. Smörj en microsäker form (med smör, kokosfett eller olja) och fördela ut smeten. Micra 1,5 - 2,5 minuter (beroende på tjocklek och micro) på 600-750 W. Ta ut, stjälp upp, låt svalna och dela. Brödet blir gott att rosta.

* Tips: Byt ut hälften av mandelmjölet mot malda/mixade valnötterna eller andra valfria nötter för att variera smaken på brödet.

Erikas funderingar:
Möjligtvis behövs ingen microform utan degen kanske håller ihop ändå (har inte provat). Nästa gång ska jag testa att dela degen i två delar och forma som frallor, lägga på en tallrik och tillaga i micron. Det går säkert också alldeles utmärkt att göra ett platt bröd på en tallrik som inte delas.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Låter jättegott med sådant recept! :)
Ha en toppen lördag!
Kram <3
//Lana

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Så smidigt, perfekt att göra i mikro!

Carolin e sa...

Jag gjorde det i morse, på en tallrik. Inga som helst konstigheter, man ser bara till att trycka ut det till önskad tjocklek. Om man tycker att undersidan är för blöt så vänder man och kör 30 s till.

Jennie sa...

Åhh vad det lät smidigt, måste jag prova. Är ny på Lchf så söker inspiration överallt :-) Var köper du kokosnötsmjöl någonstans? Har bara hittat kokosmjöl i affärerna så antar att det är på nätet man får leta, har sett det lite varstans men undrar om du har någon sida att rekommendera. Ha en trevlig dag!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jennie: Jag använder benämningen kokosnötsmjöl, men det är samma sak som kokosmjöl. Jag använder märket Aman Prana. Det finns bl.a. hos Bodystore, LCHF-klubben och LCHF-butiken. Jag vet inte om andra märken beter sig olika när man bakar.

Jenny H sa...

Nu har jag provat att göra detta bröd flera gånger. Jättegott! Mycket bättre än de två andra slags microbröd jag gjort som lätt blir tråkiga (bara kokos- eller mandelmjöl). Älskar bröd med frön i så det här är perfekt. Tack så mycket för receptet!

Jag gjorde brödet runt och lade det i en skål, vände på brödet efter två minuter och körde några sekunder åt andra hållet så båda sidorna blev torrare. Använde ingen smörjning i skålen, brödet lossnade ändå hur lätt som helst.

Degen håller ihop fint också, och går som sagt riktigt bra att göra en rund bulle av också - som jag sedan delar upp i två delar.

Tack igen för detta snabba och goda bröd!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...