fredag 20 september 2013

Äppelkaka med squash (LCHF)

Äppelkaka och vispad grädde

Nu har jag bakat med squash igen och jag måste säga att det här är nog den godaste kaka jag ätit på riktigt länge. Den saftiga kakan med smak av kanel och kardemumma tillsammans med smörstekta kaneläpplen blev helt fantastiskt gott. Jag serverade kakan med lättvispad grädde.

Jag har egentligen aldrig varit någon fruktmänniska och åt frukt väldigt sällan redan innan jag började äta LCHF-kost. De få gånger jag äter frukt är det i bakverk, efterrätter eller någon gång ibland i matlagning. Nu när det är äppelsäsong lyxar jag gärna med en äppelkaka.

Glöm inte att låta kakan stå i kylskåpet över natten innan den äts, den blir så mycket godare när den får stå till sig.




ÄPPELKAKA MED SQUASH (LCHF)

Kaka:
250 g finriven squash (ca 4 dl)
2,5 dl mandelmjöl
1,75 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk kanel
1,5 tsk malen kardemumma
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)

Topping:
2 äpplen
Kanel
En rejäl klick smör

Gör så här:
Kakan: Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Lägg sist i den finrivna squashen och blanda. Tryck ut smeten i en smörad springform (diameter 22 cm).

Topping: Skala och skär äpplena i mindre bitar. Stek äppelbitarna i smör. Pudra över kanel. Stek tills äppelbitarna blivit mjuka. Fördela äpplena över kakan och tryck ner dem i smeten.

Grädda kakan i 40-45 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna. Kakan är godast om den får stå i kylskåpet över natten. Servera med vispad grädde.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

8 kommentarer:

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Håhå! Lät ju smaskigt!! Kan vara nåt för helgen :-)

anna sa...

Jag har rätt mkt sånt hemma så jag borde testa :P Ser väldigt gott ut :D
Kramar

Erika Skogly sa...

Det åter spännande med squash i kakan. Ha en fin lördag"

Karin sa...

Huuuuur ska man kunna vänta en hel natt utan att få smaka kakan??? ;) Ser jättegod ut!! Kram

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Karin: Haha! Det går att äta den direkt också (gärna avsvalnad), vi har inte lyckats vänta ibland. :)
Men godast blir den om man lyckas vänta.

Anonym sa...

God och mycket saftig! Den bakar jag flera gånger...

Hälsningar Kirsi Lundgren

Anonym sa...

Går den att frysa in?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Ja, det går utmärkt att frysa in kakan. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...