tisdag 7 oktober 2014

Rödbetsgratäng

Rödbetsgratäng och rostad macka

Är det bara jag som är extremt trött så här års? Det är mörkt när jag går upp på morgonen, det det mörknar snabbt på kvällen och det är grått, blött och kallt ute. Hösten kan vara jättefin med alla höstfärgade löv och en del riktigt fina soliga höstdagar men jag saknar sommarvärmen just nu och de ljusa mornarnana samt kvällarna. Tur det går att värma sig med en brasa på kvällarna och mysa med tända ljus.

En bra sak med hösten är i alla fall alla härliga råvaror som är färska nu. Jag äter rotfrukter ibland och rödbetor är en stor favorit. I år odlar vi inte egna rödbetor men just nu finns det fina att köpa. Minst en gång per år brukar jag laga den här rödbetsgratängen och den är fantastiskt god.

Receptet har jag fått från min mamma och jag minns gratängen från när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Den goda pepparrotsröran som toppar gratängen passar jättebra ihop med rödbetorna. Baconet går att utesluta men jag gillar den salta, rökta smaken av baconen och vill gärna ha det med. Här åt vi rostat bröd till gratängen.

Gratäng

Härliga rödbetor

Rostad macka med bregott


RÖDBETSGRATÄNG
5-6 pers

2 kg okokta rödbetor (ca 1,5 kg kokta)
1 purjolök
2 dl creme fraiche
500 g keso
2-3 msk riven pepparrot
2 dl riven ost (jag använder Västerbottenost)
140 g bacon (om man vill)
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Koka rödbetorna och skiva dem (hit kan förberedas och frysas in, ta sedan upp ur frysen och tina rödbetorna innan användning). Lägg rödbetorna i en smord ugnform. Skiva purjolöken och fördela över rödbetorna. Salta och peppra.

Blanda creme fraiche, keso och riven pepparrot. Smaksätt med lite salt och peppar. Fördela jämt över rödbetorna och purjolöken. Strimla bacon över gratängen och strö över riven ost. Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader tills osten fått fin färg.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

4 kommentarer:

Anna i Skåne sa...

Åhhh...detta låter gott! Köpte rödbetor igår. Nu vet jag vad jag ska göra med dem. Tack för all inspiration!

Maria sa...

Så spännande recept, det ska jag spara till tillfälle snart! Rödbetor är ju så gott!
:)

Stina sa...

Hej. Vilken underbar blogg för en nybörjare som mig. :)
Jag undrar om du testat denna utan purjolök? Jag verkligen ogillar varm purjo.. Men resten lät så gott.
Och du fint namn på sonen, har en Algot jag med:)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Unknown: Jag tror alldeles säkert att det funkar utan purjolök, så testa. Kul att du också har en Algot, det är ett jättefint namn. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...