onsdag 16 april 2014

Hollandaisesås

Hollandaisesås

Hollandaisesås är en jättegod sås till fisk. Mild och krämig med lite syra från citronen. Såsen är även god att äta kall tillsammans med varm fisk.

Såsen tillagas på liknande sätt som bearnaisesås och det är viktigt att såsen inte börjar koka eller blir för varm för då skär den sig. Under receptet nedan har jag skrivit hur du räddar din hollandaisesås (eller bearnaisesås).

Lax, sparris och hollandaisesås

En klick kall hollandaisesås


HOLLANDAISESÅS
4 pers

150 g smör
1 msk citronsaft
1 msk vatten
4 äggulor
Salt och vitpeppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Blanda citronsaft, vatten och äggulor i en annan kastrull och ställ kastrullen på svag värme. Rör ner smöret under omrörning på försiktig värme. Om såsen värms för snabbt eller börjar koka kan såsen skära sig. Så fort den börjar tjockna tas kastrullen från spisen. Smaka av med salt och peppar.


Om såsen skär sig: Du kan rädda en skuren hollandaisesås genom att lägg en ny äggula i en kastrull och sakta röra ner den skurna såsen under omrörning. Värm bara om det behövs för att såsen ska tjockna.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

4 kommentarer:

Unknown sa...

ljuvligt!!! Vi drar till Öland i helgen så kanske att jag skulle fixa till en sås att ta med....
Kram <3

Caroline T sa...

Mycket god! Det går också bra att INTE smälta smöret - tärna det i stället och ha i det lite i taget medan man vispar. Skär sig nästan aldrig. Funkar utmärkt med bearnaise också!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Caroline T: Tack för tipset!

Anonym sa...

Tack för receptet, jätte gott !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...