onsdag 20 november 2013

Ugnsrostad brysselkål med bacon och lök

Ugnsrostad brysselkål med bacon och lök

För någon vecka sedan åt vi den här lådan med ugnsrostad brysselkål med bacon och lök. Den blev riktigt gott och man kan antingen äta den bara som den är eller så kan man ha den som tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Sältan i baconen passade väldigt bra ihop med brysselkålssmaken tyckte jag.

Jag är ganska "ny" på brysselkål och har inte lagat så jättemycket mat med det tidigare. Det kommer bli mer brysselkål framöver så har ni något bra recept får ni gärna dela med er av det till mig.



UGNSROSTAD BRYSSELKÅL MED BACON OCH LÖK
4-5 pers

800 g färsk brysselkål
2 pkt bacon
2 lökar (jag använde en gul och en röd)
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Ta bort eventuellt torra blad på brysselkålen, skär av roten och dela på mitten. Finhacka löken och strimla baconet. Blanda alla ingredienser i en bunke och häll ut i en ugnsform. Rosta i 30-40 minuter (beroende på brysselkålens storlek) i 200 grader, känn efter med en provsticka att brysselkålen är klar.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Alltså jag äääälskar brysselkål ;)
Gott!!

Erika Skogly sa...

Jag gillar absolut brysselkål. Det är gott!

Therese sa...

Jag har ätit brysselkål ett fåtal gånger bara och det var jätte längesen. Dags att köpa hem lite och testa vad jag tycker om det nu.

Fröken M sa...

Gott ! jag älskar brysselkål, men har bara ätit det på det gamla vanliga sättet - kokt med lite smör !

Lotta sa...

Måste verkligen tacka dig för din fantastiska blogg!
Skriver sällan i kommentarer men är ju en återkommande läsare sen väldigt länge nu.
När jag ska ha uppslag till middagar så återkommer jag alltid till dig.
Tack för det jobb du lägger ner - bara för vår skull!
Ha det fint! :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Lotta: Tack så mycket, vad glad jag blir för din kommentar. :)

KikkiSandström sa...

Och jag som önskat mig ett piffigt brysselkålsrecept. Delar på min blogg och länkar!

Amanda sa...

Brysselkål är ju sååå gott! Hittade ett recept på en brysselkålsgratäng för ett tag sen jag tänkte prova nu till helgen :)

Anonym sa...

Trevlig blogg du har!

Jag har själv lagat till brysselkål idag;
jag halverade brysselkålen, hackade rödlök och stekte allt i stekpannan och smaksatte med salt, peppar och pressadvitlök. Till sist pressde jag över lite citron.
Nästa gång jag ska ha brysselkål, ska prova ditt recept med bacon som låter jättegott!
Tack för en inspirerande blogg!

/Anki

Pia sa...

Gräddstuvad brysselkål! Koka i grädde, ev salta. Kanske lite muskot. Men vi äter den naturell, till kyckling, fick, på julbordet. Såååå gott :)

Åsa sa...

Älskar brysselkål, godare än godis. Jag gjorde faktiskt en brysselkålsgratäng idag som blev helt fantastisk, perfekt till julbordet också. Här är receptet: Brysselkålsgratäng
8 buffeportioner eller 4-6 portioner som sidorätt till t.ex. kött (varför inte julskinka)

1 kg färsk brysselkål
1 kludd smör/olja till formen
3 ägg
3 dl grädde
2 msk senap
salt och svartpeppar
2 msk finhackad dill
8-10 grovt hackade valnötter
2 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa brysselkålen, skär bort roten och placera kålen i en smord eldfast form. Blanda ägg, grädde, senap, salt, peppar, dill och valnötter. Häll blandningen över kålen, strö över osten. Gratinera i ugnens mitt i ca 30 minuter eller till gratängen stannat och fått fin färg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...