tisdag 18 mars 2014

Citron- och kokosrutor (LCHF)

Citron- och kokoskaka

Här kommer receptet på en av kakorna jag bjöd på vid mitt födelsedagsfirande i helgen med mina föräldrar. Det är en citron- och kokoskaka gjord med en smördegsbotten med mandelmjöl och rostade kokosflingor toppad med en citronsmakade fyllning. Kakan är fräsch och frisk i smaken och vi åt kakan med en klick lättvispad grädde. Kakan var jättegod och passar både till fikastunden och som efterrätt.

Min kaka är inte så söt och vill du ha den sötare kan du öka mängden sötning. Till fikat den här gången pudrade jag på lite florsocker ovanpå kakan men den är lika god utan.




CITRON- OCH KOKOSKAKA
10 bitar

Smördeg:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosflingor
0,5 msk fiberhusk
80 g smör (jag använde normalsaltat)
0,5 msk honung (ca 10 g)

Citronfyllning:
2 ägg
1 msk kokosfett
0,5 msk honung (ca 10 g)
Rivet skal från 2 citroner
Pressad citron från 1 citron
2 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 nypa salt

Ev. någon variant av florsocker

Gör så här:
Smördeg: Klä en ugnsform, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper (jag smörjde inte med smör, men har man bakplåtspapper som det lätt fastnar på kan man med fördel smörja). Rosta kokosflingorna (jag gör det i ugnen). Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop en deg. Tryck ut degen i formen och grädda i ca 15 minuter i 180 grader, jag la på aluminiumfolie efter drygt halva tiden för att den inte skulle brännas.

Citronfyllningen: Blanda alla ingredienser till fyllningen (jag körde ihop dem i matberedaren). Häll fyllningen på den gräddade smördegen och grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

Om man vill kan man pudra lite florsocker på (finns även sötningsmedelsvarianter). Kakan är god att äta med en klick vispad grädde.


Receptet hämtat från 56kilo.se men jag har minskat mängden sötning.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

2 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Det ser så smaskigt ut! Grattis igen (fast i efterskott denna gång ;))!

Erika Skogly sa...

Låter mums till kaffet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...