måndag 22 september 2014

Falsk surdegslimpa (LCHF)

Falsk surdegslimpa

Brrr... vilket grått och kulet väder det blev helt plötsligt. Igår på eftermiddagen kurade vi upp oss i soffan och vi tände en brasa i braskaminen, lite mysigt faktiskt även om jag saknar sommarvärmen. På förmiddagen igår testade jag ett nytt brödrecept. Originalreceptet kommer från Maria Mind Body Health men jag hittade brödet hos Åse (dock översatte jag måtten lite annorlunda än vad Åse gjorde).

Jag var tveksam först eftersom brödet innehåller väldigt mycket fiberhusk och när jag rörde ihop degen blev den som en klisterklump som luktade vinäger. Degen åkte ner i formen ändå och in i ugnen... ett tag senare kom ett väldoftande bröd ut. Vi provsmakade brödet till eftermiddagskaffet och det var väldigt gott.

Jag gillade det lite kraftiga och sega kanten på brödet, vilket ger brödet en härlig karaktär. Algot tyckte att vi skulle kalla brödet kantbröd men jag tyckte Åses benämning, falsk surdegslimpa, passade utmärkt eftersom det påminner lite om surdegsbröd. Brödet kommer jag absolut att baka fler gånger.


Provsmakar med bregott


FALSK SURDEGSLIMPA (LCHF)
1 bröd

284 g (knappt 6 dl) mandelmjöl
90 g (9 msk) fiberhusk
1 tsk havssalt
4 tsk bakpulver
5 msk (0,75 dl) äppelcidervinäger
6 st (ca 198 g) äggvitor
340 g (knappt 3,5 dl) kokande vatten

Gör så här:
Rör ihop äggvitor och äppelcidervinäger i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke och vispa ner äggblandningen, jag använde elvisp. Vispa ner det varma vattnet.

Smörj en 1,5-liters form och tryck ut degen i formen (har du en form där brödet ofta fastnar? Ta ett bakplåtspapper, knögla ihop och tryck ut i formen. Smörj med smör eller kokosfett). Låt degen svälla i 5-10 minuter.

Grädda i ca 75 minuter i 180 grader (lägg över en bit aluminiumfolie om brödet börjar få för mycket färg). Låt svalna på galler under en bakduk.


Receptet är hämtat från Maria Mind Body Health


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Ja men va kallt det blev helt plötsligt!! Här var det minusgrader nu på morgonen :( Jaja...
Surdegsbröd är ju galet gott så kanske skulle jag testa detta :)
Sparar receptet åtminstone!!
Kraaam <3

Fanny sa...

Ser ljuvligt ut Erika! :)

Sonja Kidron sa...

Vilket spännande bröd! Det låter toppengott! :)

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Det var verkligen mycket fiberhusk och vinäger! Spännande :) det ser väldigt fint ut!

Anonym sa...

Varför slängde jag 10 äggvitor för. låter gott. är allt skeptisk till ägg i bröd och ofta väldans många. äggvitor mindre av äggsmak.
ska pröva receptet, för vetemjölsbröd gör min mage så spänd. denna vecka inte ens knäckebröd. Idag fiberfasta. imorgon vanlig mat igen. Christer heed eftersom jag väljer anonym.

Anonym sa...

Brödet låter jättegott ,men har ni något tips för de 6 äggulorna? Trevligt fredaxmys Mison

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Mison: De gånger jag har bakat det här brödet så har jag sparat äggulorna och blandat i äggröran eller till bearnaisesåsen (länk). Andra förslag att använda äggulorna är:
- Hollandaisesås (länk)
- Wallenbergare (länk)

Anneth Strinnholm sa...

Hej! Ville bara tacka för detta recept, jag har min fjärde limpa i ugnen nu - nya favoriten här hemma! :-)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anneth Strinnholm: Vad roligt. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...