torsdag 28 februari 2013

Mejerifritt mandel- och valnötsbröd (LCHF)

Mejerifritt bröd

Många väljer bort mejeriprodukter ur sin kost och jag får ofta mail med frågan om man kan byta ut mejeriprodukterna i mina bröd mot något annat. Det är inte alltid så lätt att svara på så jag gjorde ett baktest. Det bröd jag bakar oftast är mitt mandel- och valnötsbröd och därför provade jag att göra det brödet helt mejerifritt. Även om jag själv inte utesluter mejeriprodukter ur min kost så kommer jag att baka brödet många gånger för det blev väldigt gott.

Istället för kesellan i originalreceptet använde jag vatten och kokosfett samt att jag gjorde några andra små ändringar. Det går alldeles utmärkt att byta ut kokosfettet mot smör i receptet men då blir inte brödet helt mejerifritt. Jag har testat med både smör och kokosfett och båda blir jättebra.

Det går åt en del bröd här hemma så jag bakar ganska ofta. Dessutom var det inte länge sedan vi skaffade en ny ugn och det gör bakningen så mycket roligare (allt blev bränt förut). Just nu har jag två plåtar i ugnen med världens godaste knäckebröd, ett bröd som går åt snabbt här hemma (mejerifritt även det). Sonens favorit är knäckebröd med leverpastej och ost, själv föredrar jag ost och gurka eller en korvskiva.
MEJERIFRITT MANDEL- OCH VALNÖTSBRÖD (LCHF)
1 bröd

100 g mandel (eller mandelmjöl)
75 g valnötter
25 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor
150 g valfria frön (ex. 50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 25 g sesamfrön, 25 g hela linfrön)
0,5 dl fibrex (eller 1,5 msk strömald fibrex)
2 dl kokande vatten
25 g kokosfett (går bra med smör, men då blir det inte mejerifritt)
6 ägg

Gör så här:
Koka upp vattnet och smält kokosfettet i det varma vattnet. Vispa ihop äggen och tillsätt blandningen med vatten och kokosfett. Rör ner fibrex (vanlig fibrex kan du mixa den i matberedaren lite innan för att få mindre bitar, men det fungerar bra utan att mixa den också) och låt den svälla medan resten görs.

Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Blanda allt och häll i en smord 1,5-litersform (smörj med kokosfett) och låt smeten svälla i ca 10 minuter. Grädda i 70-80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen (brödet är klart när det har en innertemperatur på 90 grader). Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.


Tips:

- Tål du mandel men inte valnötter, byt då ut valnötterna mot mandel.

- Byt ut valnötterna till dina egna favoritnötter för att få en annan smak på brödet.

- Byt ut brödkryddorna mot annan krydda, exempelvis kanel.

- Har du en form där brödet ofta fastnar? Ta ett bakplåtspapper, knögla ihop och tryck ut i formen. Smörj med kokosfett.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, visst går det att baka mejerifritt! Man kan också baka med kokosmjölk! Smaken av kokos kommer inte alls fram! :)
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana

monkan sa...

Jag har tänkt ibland att byta mejeri mot vatten o minska aningen på fettet för att inte få den fuktiga konsistensen om man rostar el steker det!
Bröd är fortfarande det jag saknar allra mest...efter 1 1/2 år!
/M

Unknown sa...

Bra recept!!
Tack :)

Erika Skogly sa...

Jag tar gärna en skiva eller två av det där brödet till frukost nu. Gärna ena med leverpastej och inlagd gurka, och den andra med kaviar och äggskivor. Mums!

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Jag ska testa att baka detta bröd. Det borde bli alldeles utmärkt!

Mallan sa...

Å, herre gud, vad gott detta bröd var! Nu har jag iofs inte ätit bröd på ett år, men jag tror ändå att detta är bland det godaste jag har ätit! TACK!

Anonym sa...

Kan man ta sesammjöl istället för sesamfrön, kanske då samma vikt ?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Jag har inte testat att baka med sesammjöl så jag är osäker på hur det beter sig. Jag tror inte att brödet blir för torrt med mera "mjöl" så jag skulle testa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...