måndag 21 oktober 2013

Tips: Vad ska man tänka på när man bakar LCHF-bröd


Visst går det att baka LCHF-bröd men det fungerar inte riktigt likadant som när man bakar vanligt bröd. I det här inlägget tänkte jag dela med mig av de tips jag kommit på under min tid med LCHF.

Vanliga brödrecept innehåller mjöl av säd (ex. vetemjöl och rågmjöl) men eftersom det innehåller både gluten och mycket stärkelse undviker man detta inom LCHF. Istället för vanligt mjöl använder man bland annat mandel- och nötmjöl, kokosnötsmjöl, pofiber och fiberhusk. I LCHF-bröd brukar det också vara en hel del ägg för att hålla ihop smeten men det finns äggfria LCHF-bröd för de som är allergiska eller vill baka utan.

Att göra om ett vanligt brödrecept till LCHF är svårt eftersom man inte kan byta ut vetemjöl rakt av mot mandel-, nöt- eller kokosnötsmjöl. Dessutom binder våra ersättningsmjöler inte ihop degen på samma sätt som vetemjölet gör med sina glutentrådar.


Utgå från ett befintligt recept
Om du är ovan att baka LCHF-bröd är det bra att börja med att prova några redan befintliga LCHF-brödrecept. På så sätt får du ett hum om hur degen beter sig. Sen kan du börja modifiera receptet efter eget tycke och smak när du har grunden.

Fiberhusk
När man bakar LCHF-bröd används oftast fiberhusk. Fiberhusken sväller i kontakt med vätska och binder på så sätt ihop degen på liknande sätt som gluten gör i vanligt bröd. Bröddeg som innehåller fiberhusk ska stå och svälla 5-10 minuter innan man stoppar brödet i ugnen, annars sägs det kunna svälla i magen/tarmen istället. Man kan öka mängden fiberhusk något om man vill ha en fastare konsistent på brödet, dock har jag personligen väldigt svårt för när det blir för stora mängder fiberhusk i bakverk/maträtter.

Ersätta mandelmjöl och kokosnötsmjöl
Vill man ersätta mandelmjöl med ett nötmjöl, exempelvis hasselnötsmjöl, är det bara att byta ut till samma mängd. Vill man byta ut mandelmjölet mot kokosnötsmjöl måste man ta en mindre mängd kokosnötsmjöl för att få samma konsistens på degen eftersom kokosnötsmjölet drar åt sig mer fukt än mandelmjölet (jag har tyvärr inga exakta mått på hur man ersätter).

Frön
Frön kan ersättas med samma mängd andra frön. Vill du lägga till frön i ett recept som inte redan har frön går det jättebra, tänk då på att inte ta för mycket frön för då blir brödet smuligt och håller inte ihop.

Mal egen mandel- och nötmjöl
Det går att köpa mandelmjöl och olika sorters nötmjöl färdiga men det går lika bra att mala mandlarna och nötterna själv i en mandelkvarn.

Konsistensen på bröddegen
När man har bakat LCHF-bröd några gånger kan man känna på smeten om den är lagom tjock. Ska man baka ett formbröd kan smeten vara betydligt lösare än om man ska göra frallor. Ha i lite extra vätska om du vill att konsistensen ska bli lösare och ha i mer mjöl eller fiberhusk om du vill få degen fastare. Du kan också tillsätta lite fibrex i smeten om du vill ha fastare konsistens på brödet, lägg då inte till någon extra vätska.

Frallor
Är degen lite lös kan man klicka ut den på plåten, se bara till att degen inte är för lös så att den rinner ut och du får platta frallor. Tillsätt lite mer mjöl (mandel-, nöt- eller kokosnötsmjöl) om du vill få degen fastare. Har du en fast deg är det lättast att använda lätt fuktade händer att forma degen med.

När är brödet klart i ugnen?
Bakar man ett formbröd eller en limpa kan det vara svårt att veta när brödet är klart. Ett tips är att kontrollera innertemperaturen på brödet med en termometer. Är temperaturen 90 grader är brödet klart.

Fibrex
För att få en grövre känsla på brödet kan man lägga till fibrex. Lägger du till 0,5 dl fibrex (3 msk strömald) ska du dessutom tillsätta 1 dl vätska till brödreceptet. Låt fibrexen stå i vätskan och svälla några minuter. Tillsätter du fibrex i brödet för att få en fastare deg behöver du inte tillsätta extra vätska.

Ost
En stark ost kan ge god smak till ett bröd. Blanda ner lite riven ost i bröddegen eller toppa frallorna med riven ost innan de gräddas.

Brödet fastar i formen
Om brödet lätt fastnar i din bakform kan du klä formen med ett bakplåtspapper. Ta bakplåtspapperet, knöggla ihop det, veckla ut igen och tryck ut i formen (formar sig bättre efter formen om man knögglar ihop det först). Smörj bakplåtspapperet med smör eller kokosfett.

Nygräddatkänsla på LCHF-limpan
LCHF-limpor är tyvärr godast när de svalnat helt och hållet men jag ska ge dig ett tips om du vill ha "nygräddat" bröd till frukost. Baka limpan dagen innan, låt den svalna och lägg sedan i en plastpåse utan att skära upp den i skivor. På morgonen sätter du in limpan (utan form) på galler i ugnen i 10 minuter på 175 grader. Skär upp och ät nygräddat bröd.

Frysa in LCHF-bröd
Jag bakar gärna mycket bröd när jag ändå håller på, sedan fryser jag in bröden. Alla mina mjuka bröd går utmärkt att frysa in. Låt brödet svalna ordentligt innan du stoppar det i påsar och fryser in. Limpor brukar jag skiva upp och frysa in i en stor påse där jag lägger smörpapper mellan brödskivorna, på så sätt är det lätt att ta fram valfri mängd bröd ur frysen.

Mitt sista tips för den här gången är prova, prova, prova...

Mitt mandel- och valnötsbröd har jag använt
som basrecept många gånger

Är man en ny LCHF-bakare kan det vara en djungel att få koll på ingredienserna. Du hittar en lista med förklaringar och inköpsställen här.

Ni hittar mina brödrecept under etiketten Recept - Bröd i menyn till höger.

Jag hoppas att ni har fått några bra tips som kan hjälpa er i bakningen.

Lycka till!


Har du några tips inför LCHF-bakningen, lämna då gärna en kommentar och berätta.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

Unknown sa...

Mycket bra och pedagogisk förklaring på hur man ska baka bröd!
Det här inlägget är perfekt för nybörjare inom lchf! :)
Ha en toppen dag!
Kram kram <3
//Lana

Hjärtan i livet sa...

Tack så mycket för alla goda råd, de kommer att hjälpa vid nästa bakning.
De LCHF-bröd. Vilket av dina bröd rekommenderar du att jag provar, vilket tycker du bäst om?
Eva

Erika Skogly sa...

Tack för tipsen!

Anonym sa...

När man bakar frallor/brödbullar är det jättesmidigt att använda en muffinsplåt. Jag brukar smörja varje "håla" lite grann och sen fördela ner smeten i så lika storlek som möjligt. De flyter då inte ut utan blir höga o fluffiga.

Claudia sa...

100 g vanligt mjöl/mandelmjöl byts ut mot 33 g (alltså en tredjedel) kokosmjöl + dubbelt så mycket ägg och en aning mer vätska. Fungerar superbra (:

Virre sa...

Tack för finfina tips! Funka även för mig som bakat en del!

Kram!

Unknown sa...

Hej!
En fråga angående mandelmjöl. Om det står 1 dl är det lika med 1 dl omalda? Jag mal mina själv och upplever att det blir mer!?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Hjärtan i livet: Just nu är min favorit mejerifria frallor (länk). Andra favoriter är frörutor (länk) som också kan bakas i form (länk). Min svägerskas frallor (länk) är också populära här hemma. Ett bröd som går bra att baka med ingredienser från vanliga matvaruaffärer är mitt mandel- och valnötsbröd (länk).

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Elisabeth Bjurenhed: 1 dl omalda mandlar blir inte riktigt samma som 1 dl malda. Jag brukar väga och räknar att 1 dl mandelmjöl väger 50 g. Ska jag då ha 1 dl mandelmjöl så tar jag 50 g omalda mandlar och mal dem till mjöl. :)

Unknown sa...

Tack 😉

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Vilket bra inlägg!! :-) Länge sen jag bakade något bröd, måste ta och leta upp något här tror jag!

Ellen sa...

Pefekt informationsinlägg :-) Bokmärks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...