lördag 12 oktober 2013

Mejerifria squashfrallor (LCHF)

Mejerifri squashfralla

Vi har plockat in den sista squashen från trädgården och det känns både skönt och lite sorgligt. Det har varit väldigt praktiskt att alltid ha squash hemma att ha i maglagning och bakning men samtidigt har vi ätit squash på tvären och fram och tillbaka en längre tid så det ska bli gott med något annat nu.

Förra helgen bakade jag med squash igen. Det är samma recept som till den mejerifria squashlimpan och de mejerifria squashrutorna men här har jag format degen till frallor istället. Jag tycker om ytan på brödet och med frallor blir det mycket yta. Väldigt goda tycker jag!





MEJERIFRIA SQUASHFRALLOR (LCHF)
10 st

100 g mandel (eller mandelmjöl)
100 g valnötter
50 g solroskärnor
100 g valfria frön (ex. 50 g linfrön och 50 g solroskärnor)
1 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk krydda (ex. brödkryddor, kanel eller nyponpulver)
300 g grovriven squash
6 ägg

Topping:
Valfria frön (jag använde solroskärnor och chiafrön)

Gör så här:
Mixa mandel, valnötter och solroskärnor till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop äggen och den rivna squashen i en separat bunke. Blanda allt och låt smeten svälla 5-10 minuter. Forma smeten till runda bollar med lätt fuktade händer och placera ut på en bakplåt, platta till frallorna. Toppa med valfria frön. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader tills frallorna har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.


Tips:
- Byt ut valnötterna mot mandel eller andra nötter för att variera smaken på brödet.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

9 kommentarer:

KikkiSandström sa...

Lite full i skratt blir jag :-)
Du och din squash - den verkar kunna användas till nästan allt. Gillar det! Ska testa och sprida receptet!

Mslyckad sa...

behöver bakplåten smörjas??

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Mslyckad: Jag använder ett bakplåtspapper på plåten och smörjer det inte. Vet tyvärr inte om det fastnar om man lägger degen direkt på plåten.

Mslyckad sa...

Tack för svaret(och för ett spännande recept)! Jag körde utan smörjning och utan bakplåtspapper. Det gick bra, dem fastnade litegrann men det gick bra att lossa med stekspade :D vet du förresten om det går bra att frysa dem?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Mslyckad: Ja, det går utmärkt att frysa in dessa frallor. Jag fryser in alla mina mjuka bröd (limpor skivar jag upp och lägger smörpapper mellan skivorna, så kan man ta upp så många bitar man behöver åt gången). Fungerar utmärkt att frysa in LCHF-bröd, jag bakar ofta mycket åt gången och fryser in så har jag ett rejält förråd att ta av. :)

Mslyckad sa...

ååååh vad bra! det är nämligen bara jag som äter enligt LCHF här i familjen. Lite mycket med 10 frallor på en gång ;)
Väldigt bra att man kan ha ett lager i frysen. Det gillar jag, inte bara med bröd utan färdiglagad mat också. Gör gärna kycklingnuggets (till mina barn) lchf köttbullar, lchf hamburgare, kålpudding, ugnspannkaka med bacon osv och lägger i frysen :D

Anne sa...

Århh.. SÅ lækkert det ser ud! MUMS! De må prøves.
KH Anne

Unknown sa...

Vilken squach brukar du ta? Grön eller gul, i Dina bröd?

Mvh/ Sofie

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Sofie: Jag har använt grön, men det borde fungera lika bra även med gul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...