fredag 11 maj 2012

Moussaka

Moussaka med tomat- och mozzarellasallad

Jag är osäker på om jag har smakat moussaka tidigare men jag blev väldigt sugen på att prova, så för någon dag sedan gjorde jag denna moussaka. Det enda jag egentligen vet om moussaka är att det är köttfärs och aubergine i receptet, så hur korrekt det här receptet är jämfört med en "riktig" moussaka vet jag inte. Jag kan i alla fall lova att det blev väldigt gott och att jag kommer att göra min variant fler gånger.

Det krävs lite tidsplanering eftersom auberginen ska saltas så att vätskan kan rinna av samt att den ska köras i ugnen ett tag innan man lägger ihop moussakan. Jag serverade en tomat- och mozzarellasallad till med färsk basilika i. Det blev en väldigt god måltid.




MOUSSAKA
4 pers

2 auberginer (ca 500 g)

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 msk osockrad tacosås, valfri styrka
1,5 msk köttfond
Kanel
Curry
Oregano
Timjan
Soja
Salt och svartpeppar

Ostsås:
2 dl creme fracihe
1 dl vispgrädde
100 g riven ost (jag använde Västerbottenost)
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Auberginer: Skär av toppen och änden på auberginen och skiva den i skivor på längden, ca 1 cm tjocka. Lägg skivorna i ett durkslag och varva med salt. Låt auberginen stå och vattna ur sig minst 30 minuter. Torka av vätskan och lägg på en ugnsplåt. Värm i 10-15 minuter i 200 grader tills auberginen fått färg.

Köttfärssåsen: Finhacka löken och stek tillsammans med köttfärsen. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, tacosås och fond. Krydda med kanel, curry, oregano, timjan, soja, salt och peppar. Låt såsen koka minst 10 minuter utan lock så att såsen inte blir så rinnig.

Ostsås: Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull och låt det koka upp. Ta av värmen och rör i osten så att den smälter. Smaka av med salt och peppar.

Moussaka: Varva köttfärs, aubergin och ostsås i en ugnsform. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. Servera med en sallad.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Oh, så himla gott! Aubergine och köttfärs är oslagbar kombo! :)
ha en fin fredag!
Kram
//Lana

Anonym sa...

Ser väldigt gott ut.
Lite roligt för jag tänkte idag, undra om jag ska göra Moussaka. Vet inte heller vad en riktig är, trodde det va potatis i. Men nu behöver jag ju inte hitta på egen ;)
Ha en underbar helg
Kram Jenny

Maria sa...

Min absoluta favvo-rätt !!
=)

Miss_Alex sa...

Min favoritmat som äts regelbundet varje vecka. Så otroligt gott!

Anonym sa...

Hejsan,
Testade detta receptet idag och det var fruktansvärt gott tyckte både jag och sambon! Tack så mycket.
Mvh Emma

Erika sa...

Jag gör köttfärsröran lite annorlunda. Jag steker köttfärs och har i finhackad lök, grön paprika och vitlök. Lite salt och svartpeppar. Sen tillsätter jag lite tomatpuré, kanel och massor av finhackad persilja. När det fräst med en stund har jag i en buljongtärning och nån dl vatten som får koka in.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Erika: Tack för tipset. Kul att testa olika smaksättningar. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...