Kålrotsjansson
När vi åt julmat häromdagen gjorde jag en kålrotsjansson och den blev jättegod. Kålroten är ju en rotfrukt och innehåller en del kolhydrater men jämfört med potatis har den betydligt mindre mängd.
Vi äter rotfrukter ibland och om man klarar av lite extra kolhydrater kan jag rekommendera att lyxa med kålrot i olika former någon gång ibland. Några härliga recept med kålrot är ugnsrostad kålrot, senapskokt kålrot och självklart den här kålrotsjanssonen. Vill man välja en kolhydratsnålare rotfrukt kan man göra Jansson på rättika, du hittar ett bra recept på det här.
Nu är systemkameran inlämnad på service och jag kan bara hoppas att de kan laga den. Saknar den massor och bara för att den är trasig så har jag massor med saker jag vill fota! Även om jag inte är någon expert på fotografering så tycker jag att det är otroligt roligt och skulle gärna lära mig mer.
KÅLROTSJANSSON
4-6 pers
750 g kålrot
1 gul lök
1 anjovisburk
3-4 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala och skär kålroten i små stavar. Koka i lättsaltat vatten i 5-7 minuter. Låt kålroten rinna av i ett durkslag. Finhacka löken. Lägg hälften av kålroten i en ugnsform, lägg på löken och anjovisfiléerna. Häll på anjovisspadet över gratängen. Salta och peppra. Lägg på resten av kålroten. Salta och peppra igen. Tillaga i 40-50 minuter i 225 grader tills kålroten är mjuk.
Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.
9 kommentarer:
Den senapskokta kålroten är ju löjligt god!
Låter gott! Perfekt alternativ till potatis! :)
Ha en fin fredag!
kram
//Lana
Rolig du är med julmaten! ;) På Valborgs hade det iof passat i kylan!
Idag har vi värsta vårvärmen! Dessutom så lät det gott med kålrotsjansson; får prova - till hösten, hehe.
Trevlig helg/M
Har du provat att göra Jansson på kålrabbi? Det blir jättegott :)
Ser jättegott ut och jag kan tänka mig att det är jättegott!
SV: Ang. salt i brödet jag presenterade på bloggen; jag kompenserade denna gång med att salta ovanpå det ekologiska kokosfettet innan jag la på osten. Men nästa gång blir det salt i själva brödet.
Åh kålrot måste vi börja äta oftare, det är ju så gott :)
Har du testat Jansson på blomkål? Helt otroligt gott!
:-)
/ Susanne
Anonym: Jansson på kålrabbi låter spännande, det ska jag testa. Tack för tipset!
Susanne: Jag har inte provat att göra Jansson på blomkål, det låter gott. Ska prova det också. Tack för tipset!
Skicka en kommentar