tisdag 20 december 2011

Bröd med julig kryddning (LCHF)

Jag har bakat ytterligare ett julbröd (det tidigare julbrödet hittar du här). Det här brödet har en härligt julig smak av ingefära, kryddnejliga och pomerans och det doftar härligt när det gräddas, nästan som om man har pepparkaksbak på gång. Jag hade köpt bakepro och ville testa att använda det i detta bröd och det blev väldigt bra tycker jag. I veckan ska julskinkan göras iordning och då hoppas jag kunna smaka det här brödet med julskinka och lite senap på.BRÖD MED JULIG KRYDDNING (LCHF)
1 bröd

100 g mandelmjöl
1 dl bakprotein (jag använde bakepro)
25 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk ingefära, mald
1 tsk kryddnejlika, mald
0,5 tsk pomeransskal, mald
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

4 kommentarer:

Anna sa...

Tack :) hur kom du med på de? Gå gärna in på katrinsblogg. Hon ska öppna upp en lchf portal :)

Anonym sa...

Hej!
Vad kan man använda istället för bakepro när man bakar?
hampaprotein?
mer malda nötter?
vad fyller det för fysisk funktion i brödet? alltså protein givetvis men hur beter det sig, vad tillför det? så man kan lista ut vad man ska ersätta med!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Du kan byta ut bakepro mot 50 g mandel/mandelmjöl eller valfria nötter (valnötter, hasselnötter m.m.). Det var ett test förra året med bakepro i brödet och vad jag har hört så ska det göra brödet mer fluffigt. Men det går utmärkt att byta ut. :-)

Anonym sa...

Vilket gott Jul-bröd - utan en massa ägg och ost i degen (för min fam ett måste).
Jag har testat så många brödrecept, och experimenterat fram egna varianter, sedan jag började med LCHF våren 2008. Det här brödet det absolut godaste av alla jag bakat; Är gott - ingen bismak - Smakar jullimpa, har limpkonsistens, är saftigt, smular inte. Håller sig mjukt och saftigt.
Tror att bakepro har stor betydelse för resultatet. Tror inte samma resultat går att uppnå med enbart mandel/nöt/kokosmjöl, pofiber, etc - inte ens med en massa ägg och ost i degen.

Tack för receptet.

God Jul!
Cecilia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...