måndag 19 september 2016

Ostgratinerad spetskål

Ostgratinerad spetskål

Hos mina föräldrar har vi ätit ostgrainerad spetskål flera gånger och jag har länge tänkt att jag även ska laga det själv. I helgen blev det äntligen av och vi åt kålen tillsammans med lax, den också lagad i ugnen fast kortare tid.

Jag gillar alla typer av kål och även om jag oftast köper vanlig vitkål så är det roligt att köpa och testa olika sorter. Här är spetskålen delad i fyra delar, kokt och sedan gratinerad med ett osttäcke i ugnen. Jag förberedde genom att koka kålen och la den i en ugnsform, sen fick den vila i kylskåpet tills det var dags att laga middagen.

Den här gången åt vi lax till men min mamma bjöd på köttfärsbiffar en gång och det passade också jättebra.


Ostgratinerad spetskål och lax

Egna tomater från trädgården


OSTGRATINERAD SPETSKÅL
4-8 pers (beroende på hur stor kålen är och hur stora portioner man vill ha)

2 huvud spetskål
5 dl creme fraiche
1 dl persilja (jag använde fryst)
Salt och svartpeppar
1-2 dl riven Västerbottenost

Gör så här:
Dela spetskålen i fyra delar på längden. Koka i saltat vatten i ca 6 minuter och låt rinna av i ett durkslag. Lägg kålen i en ugnsform. Koka upp creme fraiche och smaka av med persilja, salt och peppar. Häll såsen över kålen. Toppa med riven ost. Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader tills osten fått fin färg.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

3 kommentarer:

Marina sa...

Det ser jättegott ut - bra tips!

Vi äter vegetarisk lchf, l/o+fisk. Ingen av oss är överviktig, men vi mår bra av den här kosten. Och efter att ha läst hur mycket som helst både på nätet och "Ett sötare blod" samt "Det sötaste vi har" så är jag övertygad om att det är det bästa för hela familjen!

(Jag har dock ingen blogg om detta än i alla fall. Finns dock på instagram som @lchf_familjen )

Unknown sa...

Hej! Detta låter jätte gott!! :-) Idag ska jag prova detta med varmrökt lax. Kanske en kall romsås och en sallad.

Ann sa...

det så godt ut :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...