Kanelbullar
Igår var jag och Algot hemma själva och vi hade en lugn och skön dag, det blev inte många knop gjorda. Jag började gårdagen med att baka kanelbullar eftersom jag var sugen på att baka. På eftermiddagen blev det provsmakning och de var faktiskt riktigt goda tyckte jag, ett bra alternativ till riktiga vetebullar. Algot tyckte också att bullarna var jättegoda och slukade sin i ett nafs. De kommer absolut att bakas igen!
Jag rekommenderar att man använder bull- eller muffinsformar när man bakar bullar (oavsett om det är LCHF eller inte) eftersom annars riskerar man att smöret i fyllningen rinner ur och bullarna blir torra. Jag använder dessutom en muffinsplåt att ställa formarna i för att bullarna skulle hålla formen när de gräddades. Ta ut bullarna ur ugnen när de fått fin färg, om de gräddas för länge kan de bli torra.
KANELBULLAR (LCHF)
14 st
Deg:
4 ägg
1 msk honung
1 dl vispgrädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk hel kardemumma
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 msk kanel
1 tsk honung
Dekorering:
1 ägg
Mandelflisor
Gör så här:
Vispa äggen och honungen länge så att det blir fluffigt. Häll i grädden och blanda. Mortla kardemumman. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll sedan ner i äggblandningen och blanda ordentligt. Låt degen svälla i 10 minuter. Lägg degen på ett bakplåtspapper (jag använde ett av silikon) och lägg plastfolie över. Kavla ut degen till en tunn rektangel. Dra försiktigt av plastfolien.
Blanda smör, kanel och honung till fyllningen. Blandningen ska vara riktigt mjuk. Bre försiktigt ut smörblandningen på degen och rulla sedan försiktigt ihop degen till en rulle. Skär degen i 14 bitar och lägg varje del i en bullform (jag ställde formarna i en muffinsplåt för att bullarna skulle hålla formen bra). Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelflisor. Grädda i 15-20 minuter i 175 grader i mitten av ugnen tills bullarna fått fin färg. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Receptet hämtat från 56kilo.se men jag har minskat mängden sötning och mängden fiberhusk
Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.
14 kommentarer:
om man som jag är allergisk mot honung, finns det något motsvarande du tycker man kunde byta ut det mot!?
Wow, vilka smaskiga! :) Ska nog prova nån gång ditt recept då jag bara ändrar lite och använder kokosmjölk och kokossocker! :)
Ha en toppen söndag!
Kram
//Lana
Ser jättefina och goda ut !!
=)
Åh dessa måste jag testa.. Ser hur smarriga ut som helst =)
Kram Mia
Va spännande !! det har jag aldrig sett något recept på tidigare ! :)
De ser verkligen jättefina ut!! :) När jag får orken tillbaka ska jag baka dem!
Kram Karin
Maria: Välj den sötning du vill ha, hur mycket man behöver av den måste du prova dig fram till själv.
vill varna för att smeten fastnar i bakplåtspappret om man inte oljar det först!
Smart att ställa det i en muffinsplåt!
Johanna: Jag använde ett silikonbakplåtspapper och det fastnade inte, använder man något annat måste man kanske olja innan. Tack för att du nämnde det!
Hej!
Till att börja med vill jag bara säga vilken härlig inpiratör du är! Har testat flera recept: Smums! Men är en ganska ny anhängare!
Har testat att baka bullarna, resultatet,smaken är på topp! men det var något av det kladdigaste jag gjort. Det blev som en smet, inte deg i alla fall ocu utseendet blev som muffins. Fast det gör ju inte så mycket! Goda blev dom! TACK!
Anonym: Vad bra att de blev goda i alla fall. Min deg blev också kladdig, men hanterbar. Det är viktigt att smeten får stå och svälla i 10 minuter, då minskar lite av kladdigheten. Och smöret hade jag riktigt, riktigt mjukt så att det gick att fördela över degen.
Kladdig smet
Martina Nilsson: Ja, smeten är väldigt kladdig och kräver en del tålamod.
Skicka en kommentar