onsdag 27 juni 2012

Torskrygg med sparris och syrade tomater

Torskrygg med sparris, syrade tomater och vitvinssås

I helgen åt vi en otroligt god torskrygg tillsammans med kokt sparris, syrade tomater och vitvinssås. Jag bjuder på receptet redan nu även om vi nästa gång kommer att göra några justeringar i tillagningen. Hela familjen tyckte att det var väldigt, väldigt gott och det lutar åt att det blir samma maträtt redan i helgen men då med några små ändringar.

Tillägg 2012-10-16: Receptet är uppdaterat. Nu är det perfekt enligt hela familjen.

Tillägg 2013-08-03: Vi tillagar nu för tiden oftast fisken i ugnen och receptet är uppdaterat med hur man kan tillaga torskryggen i ugnen.TORSKRYGG MED SPARRIS, SYRADE TOMATER OCH VITVINSÅS
3 pers

Torskrygg:
3 torskryggfiléer (130 g/filé)
3 stora klickar smör
Salt och vitpeppar

Syrade tomater:
1 dl små cocktailtomater
1 msk dijonsenap
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung

Vitvinssås:
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
0,5 fiskbuljongtärning
Vitpeppar
Eventuellt salt

Servera med:
Kokt sparris
Persilja att strö över.

Gör så här:
Syrade tomater: Börja med tomaterna eftersom de ska ligga i marinaden och dra ett tag. Halvera tomaterna och blanda övriga ingredienser till en marinad. Låt tomaterna ligga i marinaden några timmar, gärna över natten. Häll av marinaden och skölj tomaterna lätt. Lägg på hushållspapper för att torka.

Vitvinssås: Koka upp vitt vin och vatten tillsammans med buljongtärningen och reducera till ungefär hälften. Tillsätt vispgrädden och låt såsen koka i 15-20 minuter. Smaka av med peppar och eventuellt salt.

Torskrygg (i kastrull): Salta och peppra fisken och lägg en klick smör på varje fiskfilé. Linda in varje fiskfilé i plastfolie och tryck ut all luft. Koka upp vatten i en vattenkokare och häll i en kastrull (kastrullen ska inte stå på värme) eller annat kärl. Häll i ordentligt med vatten, då håller det värmen bättre. Lägg ner fiskpaketen i vattnet och låt dem tillagas i 8 minuter under lock. Om fiskpaketen flyter upp kan man lägga på någon tyngd, exempelvis ett lite mindre lock som håller dem nere.

Torskrygg (i ugn): Salta och peppra fisken och lägg i en ugnsform. Lägg rejäla klickar smör på varje fiskfilé. Häll på ca 0,5 dl vatten i botten av formen (ska bara vara lite, lite i botten). Tillaga i ca 45 minuter i 75 grader tills fisken har en innertemperatur på 55 grader. Har ni en ugn där ni kan stänga spjället så gör det under tillagningen.

Servera torskryggen med tillsammans med de syrade tomaterna, vitvinssåsen och kokt sparris. Strö över lite klippt persilja.


Tillägg 2012-10-16: Receptet är uppdaterat.

Tillägg 2013-08-03: Receptet uppdaterat med hur man kan tillaga torskryggen i ugnen.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

10 kommentarer:

Unknown sa...

Låter mycket gott! :)
Ha en toppen dag!
//Lana

Maria sa...

Ser väldigt gott ut.. spännande sätt att tillaga fisken på.
Annars lätt när man kokar fiska att den "smular"/kokas sönder.
Tomaterna låter fräscha, brukar göra liknande dressing att servera till..
Ha en trevlig kväll!
=)

Anna sa...

Ser grymt gott ut! Har aldrig tillagat fisk på de viset :)

Anonym sa...

Gott! Men är det verkligen PLAST folie i kokande vatten..? Gladpack alltså? Trodde det måste vara aluminium för att klara kokhett

monkan sa...

Anonym: fisk ska inte koka och i sjudande vatten funkar det med plastfolie. :)

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Låter gott, måste börja att mer fisk! Har lite svårt för fisk, men torskrygg skulle jag verkligen vilja pröva. Trevlig helg!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Ja, plastfolie kan användas i matlagning, den tål värmen.

Karin sa...

Du menar alltså att kastrullen inte ens skall stå på en varm platta ? så i princip kan man lika bra lägga fiskpaketen i en form och sen hälla vattnet därpå ? Jag fattar det så men vill ändå fråga.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Karin: Ja, kastrullen ska inte stå på värmen. Se bara till att ha i ordentligt med vatten i kastrullen eller kärlet så att väskan inte tappar värmen för snabbt. Jag har ändrat i beskrivningen, hoppas att det blev tydligare nu. :-)

Karin sa...

TACK !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...