onsdag 5 december 2012

Pepparkakor (LCHF)

Pepparkakor

I helgen bakade jag pepparkakor som vi provsmakade till första advent. Jag blev faktiskt riktigt nöjd med resultatet, de både smakade pepparkaka och var hårda och krispiga som pepparkakor ska vara.

Förra året bakade jag pepparkakor med kokosmjöl och utan sötning, den här gången använde jag mandelmjöl och sötade med honung. Sonen tyckte inte om förra årets osötade pepparkakor och det kan jag förstå eftersom utan sötning blir det mer kex än kaka och han hade förväntat sig att det skulle smaka som vanliga pepparkakor. Dessa pepparkakor tyckte han däremot var jättegoda.

Pepparkakorna är goda att äta som de är, kanske till en kopp varm glögg. Jag tycker även om att äta pepparkakor med en bit ädelost på, det är fantastiskt gott. När jag var liten tyckte jag att det var jättegott att bre smör på pepparkakorna och det passar också perfekt att göra med dessa pepparkakor.





PEPPARKAKOR (LCHF)

25 g osaltat smör
2 msk honung
1 ägg
3,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 krm mald nejlika
2 krm mald ingefära
4 krm kanel

Gör så här:
Använd elvispen och rör ihop smör och honung. Vispa ner ägget. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner det i smeten. Vispa sakta tills allt har blandat sig. Låt degen vila i kylskåpet över natten med plastfolie runt sig.

Kavla ut den kylskåpskalla degen mellan två bitar plastfolie. Dra försiktigt bort den översta plastfolien och ta ut mått med kakformar. Pilla bort degen mellan kakorna och lyft försiktigt över pepparkakorna till en ugnsplåt (de går lätt sönder). Grädda i 5-10 minuter i 200 grader tills de börjar få lite färg på sidorna. Ta ut kakorna ur ugnen och sänk värmen till 75 grader.

Torka pepparkakorna i 1-2 timmar i 75 grader, låt ugnsluckan stå lite på glänt (jag har en trägaffel jag sätter mellan så att ugnsluckan inte går igen). När pepparkakorna känns hårda, stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i ugnen ca 1 timme, låt ugnsluckan stå lite på glänt även nu. Förvara i tätslutande burk.


Tillägg 2013-12-04: Nästa gång jag bakar dessa ska jag öka mängden kryddor för extra mycket pepparkakssmak. I år fick jag ut ca 80 st runda minipepparkakor av ovanstående sats, ca 5 cm i diameter.

Tillägg 2014-12-02: I år ökade jag mängden kryddor ordentligt (1 tsk mald nejlika, 1 tsk mald ingefära, 2 tsk kanel) och tillsatte även lite kokosnötsmjöl (1,5 msk) i degen. Hela det nya receptet kan ni läsa HÄR.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

17 kommentarer:

Vit dröm sa...

Tack för det receptet! Det måste jag prova!
Ha en bra dag i snöovädret!
Kram Anna

Unknown sa...

Urtjusiga!!
men frågan är om jag har tålamodet......nja jag är tveksam faktiskt ;)

Unknown sa...

Ja, det var mycket tidskrävande arbete... kakorna ser så proffsiga ut! Du är jätteduktig! :)
Ska se vad jag kommer att baka med pepparkakskryddorna... kanske muffins... lite enklare och lite smidigare! :)
Ha en fin kväll!
Kram
//Lana

monkan sa...

Hoppas att jag hinner baka dina pepparkakor! Jag vill också ha så fina... :)
/M

Jeanikee sa...

Men åh vad jag vill ha. De ska jag absolut prova när jag får tid! Förresten så har du fått en utmärkelse hos mig. ;) Hoppas allt är bra! Kram

Unknown sa...

Jag gjorde en variant av ditt andra recept igår men tror baske mig jag ska ge mig på det här också ;)
Tack!

Anna sa...

Går det att byta mandelmjölet mot något annat så att en nötallergiker kan äta?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anna: Jag vet faktiskt inte. Kanske kan man ha kokosmjöl istället (mindre mängd än mandelmjölet), men jag har inte testat så jag vet inte.

Anna sa...

Då får jag prova!

Anna sa...

kanske bli att testa i helgen :D
Sugen på pepparkakor :P

Anonym sa...

Dessa vill jag prova! Problemet är att när man öppnar våran ugnslucka så stängs ugnen av, hur kan man göra då? Kör du med varmluftsugn eller vanlig förresten? :)
Ha det fint!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Jag använder inte varmluftsugn. Du kan torka pepparkakorna i stängd ugn, men öppna ibland och lufta ur fukten.

Anonym sa...

Hur många pepparkakor blir det på en sats?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Jag minns inte tyvärr. Det beror lite på hur stora pepparkakor man gör. jag återkommer med svar när jag gjort årets pepparkaksbak.

Julia sa...

Tack för receptet! Jag rullade ihop degen innan jag lät den vila i kylen, skar sen skivor som jag plattade till för hand när de låg på plåten, och hade mycket mer papparkakskryddor än vad receptet sa. De blev bohemsikt ojämna men fantastiskt goda med lite smör eller ädelost på, och en fin gå-bort present till min LCHF-familj. Till och med degen var god, precis så det ska vara!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: I år gjorde jag små runda pepparkakor, ca 5 cm i diameter, och då fick jag ut ca 80 st.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Julia: Tack för tipset att öka på kryddorna, det ska jag testa nästa gång. Det är ju lite knöligt att kavla så ditt tips att skära och platta ut degen är toppen!
Sonen blev överlycklig när degen var god... han var nästan lite förvånad. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...