lördag 8 december 2012

Saffransbiscotti (LCHF)

Saffransbiscotti

I flera år har jag bakat saffransbiscotti till jul. Vi har haft som tradition att släkten firar jul hemma hos oss och vi startar alltid julfirandet med glögg, pepparkakor och safftansbiscotti. Efter alla förberedelser med mat och julpyntning sitter vi äntligen tillsammans på julafton och njuter av en jul tillsammans.

I år ville jag testa att göra om receptet till LCHF. Tyvärr bråkar min ugn just nu och mycket blir bränt i botten så den första satsen saffransskorpor hamnade i papperskorgen helt kolsvarta i botten. Med dubbla plåtar och extra koll på ugnen fick jag till sist till det.
SAFFRANSBISCOTTI (LCHF)
ca 50 st

75 g rumsvarmt smör
3 msk honung
0,5 g saffran (1 kuvert)
3 ägg
10 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
100 g sötmandel

Gör så här:
Använd elvispen och rör ihop smör, honung och saffran poröst. Vispa ner äggen. Hacka mandeln grovt. Blanda mandelmjöl, bakpulver, vaniljpulver och mandel och rör ner det i smeten. Vispa sakta tills allt har blandat sig, inte längre.

Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Placera längderna på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra och platta till något. Grädda i 25-30 minuter i 180 grader i mitten av ugnen. Håll koll så att skorporna inte bränns.

Ta ut plåten ur ugnen och sänk temperaturen till 75 grader (Originalreceptet torkar skorporna i 125 grader men då brändes mina, kan bero på min ugn... lägre temperatur tar lite längre tid). Låt skorporna svalna något och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen (OBS 75 grader) i 1-1,5 timme. Ta ut skorporna efter halva tiden och vänd på dem. Slå av ugnen och låt skorporna stå kvar i eftervärmen i ca 1 timme, lufta ugnen ibland genom att öppna lucka och släpp ut fukten.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

7 kommentarer:

Unknown sa...

mmm ser gott ut!
men hjälp va mkt mandel jag måste mala ;)

Unknown sa...

Spännande recept! Kanske sak testas! :)
Ha en fin lördag!
//Lana

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Bakade några liknande förra året, goda och juliga :-) Trevlig helg!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Fröken Nilsson: Du får göra en mindre sats så slipper du mala lika mycket. :-)

Carin sa...

Å så gott det låter! Det får jag pröva!

monkan sa...

Oj, det här maste jag nog prova!
Jobbigt när ugnen strular!
/M

Annika sa...

Hacka mandeln grovt...är det mandelmjöl som malas, det gör inte jag köper en påse...😉 tack för receptet, ska verkligen baka dessa 😍

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...