onsdag 11 december 2013

Saffransfudge (LCHF)

Saffransfudge

Här kommer lite mer julgodis! Jag har sett flera recept på fudge och kände att jag ville testa det som julgodis. Eftersom jag tycker om saffran valde jag att smaksätta dessa fudgebitar med saffran. När fudgen stelnat doppade jag den i mörk choklad och när man biter av en bit kommer den härligt gula färgen fram.

De som är vana vid vanlig sockerfudge blir kanske besvikna för det blir inte samma konsistens på dessa. De här fudgebitarna blir mjuka och bör förvaras kylskåpet för de blir väldigt mjuka i rumstemperatur.

Jag testade att göra dem både med och utan sötning och jag tycker nog att det funkar ganska bra utan sötning eftersom jag använde 70%-choklad som är ganska söt i sig. Däremot kom saffransmaken fram lite bättre i den variant där jag hade sötat fudgesmeten lite.



SAFFRANSFUDGE (LCHF)
Ca 20 st

50 g osaltat smör
2 dl vispgrädde
1 krm äkta vaniljpulver
Ett halvt kuvert saffran (0,25 g)
Ev. 1-2 tsk honung (eller annan vanfri sötning)
Smält mörk choklad att doppa i

Gör så här:
Lägg smörpapper i en liten form, ca 10x10 cm. Lägg smör, grädde, vaniljpulver och saffran i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka tills smeten tjocknar (tog ca 20 minuter för mig). Häll upp smeten i formen, ställ i kylskåpet för att stelna.

Ta fram och skär fudgen i bitar. Lägg i frysen en kort stund medan chokladen smälter. Doppa godisbitarna i den smälta chokladen och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp och äts kalla.


Tillägg 2013-12-15: Om fudgen skär sig när den kokar kan du hälla 1-2 msk kall vispgrädde i en kall kastrull. Häll långsamt den skurna fudgen, lite i taget, ner i grädden under kraftig omrörning.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

10 kommentarer:

Anonym sa...

OJ vad snygga! Tycker det är svårt att dopp i choklad

God Jul!
Eva

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Eva: Att doppa i choklad kan vara lite knepigt. Ett tips om man ska doppa små praliner eller fudge är att hälla den smälta chokladen i en liten skål, till dessa använde jag ett dl-mått i metall, det var enklare än att ha en större skål.

Unknown sa...

Så gott det låter! Men här blir det inget godis i år...är rädd att falla in i sockersug igen...
Så jag får nöja mig med dina fina bilder! :)
Ha en fin dag!
kram kram <3
//Lana

cosmoscatten sa...

Men herregud vad snygga och proffsiga de ser ut! De är säkert jättegoda också. Kram

monkan sa...

Vet ingen som gör så snyggt godis/bakverk!!! :-)
Dessutom lät de goda...Mmm.

Kram/M

Fröken M sa...

Mums !
Och va fina de blev :)

Anonym sa...

Tack för tipset!
Eva

Svidde sa...

Ser supergott ut :) Men hur gör du för att bara få ett halvt paket saffran? :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Svidde: Jag brukar hälla försiktigt, sen kanske det inte blir exakt men på ett ungefär i alla fall.

Malin sa...

Mmmmm...Så goda dessa var! Tack för att du räddade min jul :-)

Ha en bra dag,
Malin
sockerfriaresan.blogg.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...