tisdag 14 augusti 2012

Grönsakspaj (LCHF)

Grönsakspaj och sallad

Förr åt vi ofta paj med vanligt vetemjölsskal men sonen var aldrig särskilt förtjust i det och vi insåg ganska snart att det var den torra kanten som han inte gillade. När vi började äta LCHF-kost började jag göra pajerna utan pajskal och det fungerar jättebra samt att sonen tycker jättemycket om paj nu för tiden. När man tar bort pajskalet får man dessutom plats med lite mer fyllning i formen. Den här gången fyllde jag pajen med grönsaker och serverade med en sallad.

Jag måste erkänna att jag faktiskt också tycker att pajerna blir godare utan pajkanten och dessutom går det mycket snabbare att göra iordning maträtten när man slipper knöla med pajskalet (jag i ett nötskal... maten ska vara snabblagad!). Det finns LCHF-pajdeg och jag testade en variant när jag misslyckades totalt med min broccoli- och ädelostpaj och det receptet ska jag testa att göra igen för jag tror att jag skulle tycka om det pajskalet.




GRÖNSAKSPAJ (LCHF)

2 broccoli
1 gul paprika
1 röd lök
200 g riven ost
5 ägg
3 dl vispgrädde
Muskotnöt
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Skär broccolin i små buketter och koka i lättsaltat vatten några minuter så att broccolin mjukar något och häll av i ett durkslag så att broccolin får rinna av. Strimla paprikan och löken. Lägg grönsakerna i en pajform och strö den rivna osten över. Vispa ihop ägg, grädde, muskot, salt och peppar. Häll äggblandningen över grönsakerna. Tillaga i ugnen i 25-30 minuter i 200 grader. Låt pajen stå några minuter innan den skärs upp.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

ryskadockor sa...

Låter jättegott!
Testa mitt recept på pajskalet! Jag misslyckas aldrig! Hemligheten är att olja/smörja pajformen ordentligt!
Ha en toppen dag!
//Lana

Fru H sa...

Jag tycker också pajen är godare utan skalet, och som du säger, det går ju snabbare att göra den! Den där ska jag testa i veckan.

Hjärtan i livet sa...

Trod att denna paj får bli middag ikväll!
Eva

fröken nilssons kök sa...

Jag skaffade mig en teflonbelagd pajform och nu blir det sååå fina pajer ;)
Men jag håller allt med dej! det är ju fyllningen jag vill åt ;)

Vit dröm sa...

Mums ser jättegott ut!
Ha en fin dag!
Kram Anna

monkan sa...

Håller helt med! Paj utan pajskal är jättegott!
/M

Hjärtan i livet sa...

Min paj står i ugnen just nu, ska bli gott är jätte hungrig.
Tror minsann att du glömde skriva när osten ska blandas i. Jag rörde ner osten i ägg- och gräddsmeten.
Eva

Maria sa...

Ser jättegott ut!! Tycker inte heller om vanlig pajdeg men LCHF-pajdegen är riktigt god. Nötig i smaken vilket jag älskar.
Blir liksom mer "paj" med skalet fast det är jättegott utan med.
=)

lchflife sa...

Jag har heller aldrig tyckt om det där vanliga smaklösa torra pajskalet! Men gör nu ett LCHF-skal som är väldigt mumsigt. Ska lägga grönsakspaj på minnet också! Låter väldigt gott!

Esters hörna - husbestyr, recept, foton, second hand, DIY och hypotyreos sa...

Det där ska jag nog ta och prova också! Håller precis som dig med om att maten ska gå snabbt att göra. ;)

Jonna sa...

Åh, paj gör jag verkligen alldeles för sällan! Det här receptet ska testas :)

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Hjärtan i livet: Tack för att du uppmärksammade att jag glömt osten i receptet. Nu är det ändrat. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...