fredag 25 maj 2012

Tigerkaka (LCHF)

Tigerkaka, fast utan ränder!

Igår bakade jag en tigerkaka som vi ska äta när vi firar morsdag på söndag. Jag vet inte om man kallar det tigerkaka när man inte har gjort några ränder av chokladsmeten men den smakar likadant så jag kallar den tigerkaka i alla fall. Vill man göra ränder är det enkelt att göra genom att dra lite med en kniv i formen innan man gräddar kakan. Jag valde istället att lägga chokladsmeten i mitten av kakan. Vi har provsmakat varsin bit och den blev jättegod (gäller bara att inte provsmaka för mycket, då räcker det inte tills på söndag). Ersätt honungen med annan sötning om du vill.

Jag får ganska ofta frågor om vart man köper vissa bakprodukter och om man kan ersätta en produkt med en annan. Jag har skrivit en förklaring på vissa bakprodukter som du kan hitta här. När det gäller att ersätta produkter med andra så har jag ofta bara testat det som jag skriver i recepten och vet därför inte hur det blir att byta ut någon produkt.
TIGERKAKA (LCHF)

3 dl mandelmjöl
1 dl bakprotein (jag använde bakepro)
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)
2 msk kakao

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll hälften av smeten i en smörad 1,5-litersform. Tillsätt kakaon i resten av smeten och kör ihop i matberedaren. Häll chokladsmeten i mitten formen, om man vill kan man dra lite med en kniv för att få tigerränder. Grädda i 35-40 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

8 kommentarer:

Maria sa...

Ser mycket god ut .. väcker lite barndomsminnen då min mormor brukade baka tigerkaka för länge sen ..
Ha en fin fredag!
=)

Anna sa...

Ser galet gott ut, mums! När mitt kontrakt är över ska jag testa :D

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Vilken fin kaka, ser smarrig ut! Ha en fin dag!

Anonym sa...

Bakpro, vad är det för något ;)?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Dietandthecity: Bakepro är ett proteinpulver som är framtaget för användning i bakning och matlagning. Man får vara lite vaksam så att man inte utsätter bakepro för temperaturer över 200 grader eftersom det förstör proteinet och resultatet blir beskt. Innehåller 6 g kolhydrater/100 g. Kan köpas på bl.a. Bodystore och LCHF-butiken.

Gustaf Segerström sa...

Ser god ut och jättebra val av ingredienser. :-)

Miss_Alex sa...

Bakade den idag, den såg verkligen supergod ut, men det var ingenting som föll oss i smaken. Hamnade rätt i soporna. Men jakten fortsätter på en god sockerkaka.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Miss_Axel: Smaken är olika, synd att du inte gillade den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...