måndag 14 maj 2012

Mandelpesto

Mandelpesto

Första gången jag gjorde pesto var på min möhippa då jag fått i uppdrag att laga mat till mina vänner. Då hade jag aldrig smakat pesto men tyckte att det var väldigt gott. Jag gillar pesto gjord på pinjenötter men sedan jag fick pinjemun för ungefär två år sedan drar jag mig för att äta pinjenötter. Ni som har haft pinjemun förstår vad jag menar, det var ingen trevlig upplevelse.

Istället för pinjenötter använder jag mandel och det fungerar alldeles utmärkt. Mandelpeston blir otroligt god och går att använda till mycket. Något som är gott är att bre pesto på en smörgås och sen toppa med ost och tomat.

Den här gången fick jag hjälp av sonen att göra pesto. Han mätte upp och mixade allt (nästan) själv. När matberedaren lät för mycket hämtade han sina hörselskydd... smart kille!


Hörselskydd på!


MANDELPESTO

1 dl sötmandel
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 dl olivolja

Gör så här:
Mixa mandeln i en matberedare eller mixer. Lägg ner övriga ingredienser och mixa ihop peston.


Tillägg 2012-05-14: Pinjemun är något som uppträder hos vissa personer när de ätit pinjenötter. Man får en metallisk, bitter och härsken smak i munnen som uppkommer några dagar efter att man ätit pinjenötter och kan hålla i sig upp till några veckor. Vad jag har förstått finns det ingen förklaring på varför det händer. Det är väldigt obehagligt och inget smakar gott medans man har denna smak i munnen. Av personer som äter samma mat behöver inte alla drabbas.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Å så gott. Ska provas ;)
Kram Jenny

Unknown sa...

ääälskar pesto!!
så tack för detta tips

Maria sa...

Bra tips!! Mandel är ju dessutom lite mer "prisvärt" om man ska göra mycket .
Ha en skön dag!
=)

Unknown sa...

Gott med mandel och mindre kollisar! :)
Kul att få hjälp av sonen i köket! vad duktig han är! :)
Ha en fin dag!
//Lana

Anonym sa...

Låter gott!

Man kan med fördel blanda ner en näve riven prästost, som variant på parmegiano.

(Men nu när vi inte äter pasta är det en utmaning att hitta nya användningar för peston...)

Kalaspinglan

monkan sa...

Jag kan tipsa om solrosfrön till pesto! Blir jättegott! Nyfiken: vad är pinjemun...?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Kalaspinglan: Tack för tipset om att blanda ner riven prästost, det låter jättegott. Pesto kan användas till mycket, det dyker nog upp några tips här på bloggen framöver. :-)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Monkan: Solrosfrön till pesto låter gott, tack för tipset! Jag gjorde ett tillägg i inlägget, längst ner, med förklaring på pinjemun.

Anna sa...

Jag har aldrig gillat pesto, men kanske ska testa detta recept. De brukar bli sååå mycket godare när man gör själv :)
Tack, du få ha en fin kväll och dag imorgon :) kramar

Erika Skogly sa...

Hade du pinjemun i 2 ÅR??? Jag har haft det några gånger men då har det hållit i sig i 2 veckor, och det räckte mer än väl. Tack för tipset på den här, för pinjenötter håller jag mig nu mer borta från.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Erika Skogly: Nej, inte i två år. :-) Jag drabbades av det en gång för två år sedan och då höll det i sig två till tre veckor. Har ätit pinjenötter några gånger efter det men alltid varit orolig för att drabbas igen, eftersom det var en väldigt otrevlig upplevelse.

Anonym sa...

Åh, tack för receptet! Det här måste jag testa. Tips på nån god maträtt man kan ha peston till? Har inte använt pesto annat än till pasta förr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...