tisdag 24 april 2012

Äppelkaka (LCHF)

En arbetskamrat gifte sig i lördags och igår gratulerade vi henne med fika och present på jobbet. Jag hade bakat äppelkaka, en vanlig och en LHCF-variant, som jag hade med mig till fikat. Vi är två stycken i min arbetsgrupp som äter LCHF-kost men det var flera av de andra som var nyfikna på LCHF-varianten och de smakade glatt på den.

Det blev lite kaka över som jag tog hem och bjöd familjen på som efterrätt på kvällen. Till kakan serverade jag vaniljgrädde och det blev väldigt gott. Vaniljgrädde gör du enkelt genom att ha i lite äkta vaniljpulver i ovispad grädde och sedan vispa upp den.



ÄPPELKAKA (LCHF)

3 dl mandelmjöl
1 dl bakprotein (jag använde bakepro)
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)
1 äpple
Kanel

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en smörad springform med diameter 22 cm, skiva äpplet och lägg på smeten och pudra över kanel. Grädda i 35-40 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

10 kommentarer:

ryskadockor sa...

Vad gott det låter! :) Måste testa göra det nån gång till andra medlemmar i familjen!
Ha en fin dag!
//Lana

Monica Hansen sa...

så fin kakan blev!

Maria sa...

Ser jättegott ut!

Jag hade med mig fisk & remouladsås till jobbet idag. Värmde alltihopa och såsen smakade bra även varm!

=)

Fröken M sa...

Den ser ju onekligen VÄLDIGT god ut :)

Margot sa...

Kakan ser jättegod och fin ut, ska testas så småningom!
Ha det gott!

Anna sa...

Jag äter inte äppelkaka men ååh vad gott de ser ut att vara.

fettresan sa...

Ser riktigt gott ut :)

Gustaf Segerström sa...

Vilken vacker kaka som också ser jättegod ut! Den ska jag prova. Här får du ett recept av mig på äppelpaj med smuldeg.

Receptet kommer från http://www.fettdieten.se/content/den-godaste-%C3%A4ppelkakan

Den godaste äppelkakan

4 dl vispgrädde, 40%
1 dl lchfbutikens kokosmjöl
75 g grovmixade rostade hasselnötter
4 msk hasselnötspasta
75 g smör
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver
2 msk sötrix
400 g äppelbitar utan skal

Så här gör du

Värm upp ugnen till 175°C. Smörj en rund form. Lägg i äppelbitarna i formen och strö över kanel. Blanda ordentligt.

Blanda ihop kokosmjöl, mixad eller finhackad hasselnöt, hasselnötspasta, smör, sötrix och smula blandningen över äppelbitarna.

Grädda i nedre delen av ugnen tills äppelbitarna blivit mjuka och samtidigt har kvar sin spänst. Det tar ungefär 25 minuter,

Vispa grädden med vaniljpulvret och servera till äppelkakan medan den fortfarande är varm.

Ha det gott!
Gustaf

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Gustaf Segerström: Tack för receptet, det låter väldigt gott!

Gustaf Segerström sa...

Kul att höra! :-)

Ja, den är definitivt värd att prova.

Ha en trevlig fortsatt kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...