måndag 16 april 2012

Wallenbergare

Wallenbergare, gräddstuvad savoykål, stekt lök och lingon

I lördags stod min man för middagen och det blev goda wallenbergare som serverades med gräddstuvad savoykål, stekt lök och lingon. När man gör wallenbergare ska man välja så mager kalvfärs som möjligt så att färsen suger upp grädden ordentligt. Smeten ska bli ganska lös för att wallenbergarna ska bli som godast.

Idag är jag hemma med feber och rejäl förkylning så det blir nog inte många knop gjorda här idag. Tur att jag har en matlåda med wallenbergare att ta fram vid lunch för matlagning är inte det som lockar mest för tillfället. Om jag orkar ska jag läsa lite men först ska jag försöka sova bort några timmar.
WALLENBERGARE
5-6 pers

1 kg mager kalvfärs
6 äggulor
5-6 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda färsen i en matberedar eller köksmasin och tillsätt äggulorna en i taget. Ha i salt (saltet binder färsen så att smeten inte spricker så lätt). Häll i grädden lite i taget och se till att färsen håller ihop. Smeten ska bli ganska lös men den ska hålla ihop. Salta och peppra.

Forma biffar, ca 1 dl smet per biff, och stek så att de får stekyta på varje sida. Lägg biffarna i en ugnsform och tillaga klart dem i ca 10 minuter i 175 grader.


Jag har utgått från ett recept från boken Kött av Håkan Fällman


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

10 kommentarer:

Fröken M sa...

Vet du, det som skrämmer mig mest är att det har gått förvånansvärt LÄTT att klara mig utan godis/socker den här veckan, och jag som brukar bli tokig efter en halv dag annars !?
Kram

Strumpstickan sa...

Så gott med stuvad kål:)

Unknown sa...

Måste göra dessa en dag, ska bara få tag på kalvfärs........
Krya på dej <3

Unknown sa...

Funkar det med annan färs?

Mitt liv som fru L sa...

Krya på dig!

Kram C

Maria sa...

Tråkigt du är sjuk! Krya på dig.

Köttfärs i alla former är toppen. Och biffar är ju så gott, går ju variera oändligt!!

= )

Jimmie sa...

Wallenbergare är så otroligt gott. Dessa såg väldigt fluffiga och goda ut.

Ha en skön dag/ Jimmie

Jenny sa...

Säger bara MUMS!!!

Unknown sa...

Oh, vad gott! :) Hoppas du blir frisk snart!
ha en fin dag!
//Lana

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jalapeno82: Jag vet inte hur det funkar med annan färs. Jag skulle gissa att man får minska på mängden grädde i så fall så att smeten håller ihop.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...