fredag 30 mars 2012

Tårta med hallon och choklad (LCHF)

Födelsedagstårta med choklad och hallon

Till min födelsedag gjorde jag en tårta med smak av hallon och choklad. Jag tycker att hallon och choklad passar väldigt bra ihop smakmässigt. Jag använde den mjuka kakan som tårtbotten och fyllde den med hallonmousse. Runt tårtan spacklade jag ett lager chokladkräm. Det blev en väldigt god tårta!

Tårtbotten måste svalna innan man skär upp och fyller den med hallonmousse och chokladkrämen måste göras i förväg eftersom den ska stå kallt minst 6 timmar innan den kan vispas. Jag fyllde tårtan med hallonmoussen dagen innan min födelsedag samtidigt som jag blandade ihop chokladkrämen. Tårtbotten fick då stå och dra till sig hallonmoussen över natten.






TÅRTA

Tårtbotten:
3 dl mandelmjöl
1 dl bakprotein (jag använde bakepro)
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)

Hallonmousse:
150 g hallon
3 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde

Chokladkräm:
50-100 g mörk choklad (jag använde 50 g av 90%-choklad)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Tårtbotten: Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en smörad 1,5-litersform och grädda i 35-40 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter. Mixa hallonen (passera eventuellt om ni vill ha bort kärnorna). Lägg hälften av hallonen i en kastrull och koka upp. Ta av hallonen av spisen. Krama ur geltinbladen och lägg ner i det varma hallonmoset och rör om så gelatinet fördelas. Rör ner resten av hallonen och låt svalna. Vispa grädden. Rör ner ungefär en tredjedel av den vispade grädden i hallonen och vänd sedan ner hallonsmeten i den vispade grädden försiktigt. Ställ i kylskåpet ett tag så att moussen stelnar något.

Chokladkräm: Hacka chokladen i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och värm tills den blir varm, det är viktigt att grädden inte kokar. Ta av från värmen och lägg ner chokladen och låt chokladen smälta under omrörning. Ställ chokladblandningen i kylskåpet tills den kallnat, minst sex timmar (jag låter den stå över natten). Vispa långsamt med elvisp tills du fått önskad konsistens.

Tårta: Dela kakan i tre tårtbottnar. Lägg hallonmousse mellan bottnara. Plasta in och låt kakan stå kallt över natten. Vispa långsamt chokladkrämen så att den blir fast och fördela krämen över tårtan.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

5 kommentarer:

Theresia sa...

MUMS!!! =)

Maria sa...

Bra med ett tårtrecept !!
Ser gott ut ..

Ha en härlig fredag!

= )

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Vilken fin tårta! Hallon och choklad är ju så gott!

Monica Hansen sa...

Grattis! Fin tårta:)

Anna sa...

Tårtan ser så smarrig ut :) ang inlägget under, vilken toppen dag du fick :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...