torsdag 22 mars 2012

Mjuk kaka (LCHF)

Idag fyller jag år! Ikväll ska jag fira med min familj med bubbel, god mat och tårta. Jag som älskar att baka har alltid passat på att baka till födelsedagar, gärna en tårta eller en god kaka. Efter att vi börjat med LCHF har jag saknat att baka kakor och gjorde därför ett försök till en mjuk kaka och det blev riktigt bra. Jag sötade med lite honung men man kan givetvis söta med det man själv vill.

Jag ska använda kakan till tårtbotten men det går utmärkt att servera en kakskiva med vispad grädde och lite bär eller om vill ha en lite syrligare smak turkisk yoghurt och bär. Skiva upp kakan och frys in, perfekt att ta fram och tina när fikasuget sätter in eller om man får gäster.




MJUK KAKA (LCHF)

3 dl mandelmjöl
1 dl bakprotein (jag använde bakepro)
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)


Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en smörad 1,5-litersform och grädda i 35-40 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

15 kommentarer:

fröken nilssons kök sa...

Grattis :) hoppas du får en toppendag!!

Anonym sa...

Grattis på födelsedagen! Och tack för alla bra recept du ger ut :)

baravaramille sa...

Grattis! Hoppas du får en fin födelsedag. Suprsmart att göra en kaka som kan frysas in och göra små portionsbakelser av! Det tror jag att jag ska prova.

Therese sa...

Grattis på födelsedagen! Hoppas du får en toppen dag!

ryskadockor sa...

Grattis och många kramar! :)
Spännande med lchf-tårtan! Hoppas du lägger ut receptet och bilder på tårtan!
//Lana

Jenny sa...

Grattis grattis grattis
Hoppas du har en underbar dag

Ellen - LCHF och mycket annat sa...

GRATTIS :)

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Grattis i efterskott! Hoppas du hade en trevlig dag!

Margot sa...

Stort grattis i efterskott! Kakan ser jättefin ut, den ska jag testa:) Härligt med alla fina recept du lägger ut här!
Ha en härlig dag!

Anna sa...

Grattis i efterskott =)
Hoppas du fick en fin dag!
Kakan ser supergod ut!KRam

monkan sa...

Grattis i efterskott! Vi hade oxå kalas samma dag, maken fyllde år. Han köpte dock färdig prinsesstårta...
Kakbakningen är ett gissel tycker jag, provat med sukrin men tål inte det...och stevia smakar inte sött, tycker jag...men det händer att jag använder honung i tex rödvinssås, så honung kanske blir ett alternativ. Och ibland tycker jag mandelmjöl smakar för mky mandel och kokosmjöl för mkt kokos... :) Inte lätt!

Annika Rogneby - Bakglädje med LCHF sa...

Grattis i efterskott! Hoppas att du fick en toppendag :-)
Allt gott/Annika

Monicas Mat sa...

Toppentack!

Anna sa...

Hej hej!
Denna verkar helt underbar!
Jag har inte bakepro och undrar ifall man kan ersätta den med något?

Mvh
Anna

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Anna: Du kan använda mandelmjöl istället för bake pro. Kakan blir då lite kompaktare. Bake pro brukar fluffa upp kakorna. Jag har inte själv provat utan bake pro på just den här kakan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...