onsdag 29 januari 2014

Blomkålsduchess

Blomkålsduchess

I lördags åt vi en riktigt god middag på kvällen, nämligen helstekt rostas, blomkålsduchess och bearnaisesås. Blomkålsduchess är blomkålsmos blandat med ägg och som är spritsat och gratinerat i ugnen så att det får lite färg. Jag tycker att det är väldigt gott och det känns lite lyxigt eftersom det blir små, söta toppar.

När man gör blomkålsduchess är det lättare att spritsa snygga toppar om moset inte är för löst och rinnigt. Om blomkålen kokas i en kastrull brukar jag uppleva att moset ofta blir väldigt lös, därför lagar jag alltid mitt blomkålsmos i micron eftersom det ger ett fastare mos och jag tycker att det är godare än löst mos.

Det är gott att smaksätta moset med någon passande smak, den här gången använde jag riven pepparrot. Vill man ha blomkålsduchess till fisk kan man med fördel smaksätta med hackad dill och kräftstjärtar, då kan det dock vara svårt att spritsa med en stjärntyll.

Helstekt rostas

Rostas, blomkålsduchess och bearnaisesås


BLOMKÅLSDUCHESS
4 pers

1 blomkålshuvud (ca 1 kg)
0,5-1 dl vispgrädde
1 ägg (eller 2 äggulor)
En klick smör
Salt och vitpeppar
Ev. smaksättning

Förslag på smaksättning:
Riven pepparrot
Hackad dill och hackade kräftstjärtar
Mixade soltorkade tomater

Gör så här:
Skölj och dela blomkålen i buketter. Lägg blomkålen i en skål som kan köras i micro och häll i ca 0,5 dl av grädden. Tillaga blomkålen i 10-15 minuter på högsta effekt, känn efter med en provsticka att blomkålen blivit mjuk. Mixa blomkålen med en stavmixer, klicka i lite smör och tillsätt eventuellt mer grädde. Rör ner ägg och ha i eventuell smaksättning. Smaka av med salt och peppar.

Fyll en spritspåse med mos och spritsa ut på en ugnsplåt (om man smaksatt med hackade kräftstjärtar kan det vara svårt att spritsa med en stjärntyll, då kan det vara enklare att antingen använda en rund tyll eller klicka ut moset på plåten). Tillaga i 225 grader i 10-15 minuter till topparna fått lite färg.

Det går självklart bra att även koka blomkålen istället för att tillaga den i micron men moset blir oftast lösare då och löst mos är svårare att spritsa.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

4 kommentarer:

cosmoscatten sa...

Herregud vad gott!! Så lyxigt alltså! Kanske blir till helgen :) kram

Anonym sa...

Mums va gott! Den sparar vi allt till söndagsmiddagen! Martina

Johanna sa...

Jag har fastnat i blomkåls/broccolimos träsket :/ Vet inte vad annars jag ska hitta på som tillbehör till middagen. Ugnen fungerar inte så känner mig väldigt tom på idéer för tillfället, några tips?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Johanna: Jag älskar stekt vitkål eller grönsaker i ugnen (broccoli, lök, paprika, blomkål, squash m.m.). Stekt squash är också jättegott.

Här finns fler förslag på tillbehör (länk).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...