tisdag 7 januari 2014

Erikas LCHF - så här äter jag

Igår skrev jag ett inlägg om "Vad är LCHF?", idag tänkte jag berätta hur min LCHF ser ut och lite av mina tankar kring kosten.

LCHF betyder Low Carb Hight Fat och grundtänket med LCHF är att man ska äta mindre kolhydrater och mer fett. Vissa äter väldigt strikt LCHF medan andra är mer liberala i sin kost. Anledningen till varför man äter LCHF kan vara många: några vill viktminska, andra är sockerkänsliga och vissa äter LCHF enbart för att må bra.

Jag äter inte LCHF för att viktminska och jag är heller inte sockerkänslig. Det jag presenterar här på bloggen är mina val och det betyder inte att alla kan äta det även om det är ett LCHF-recept. Om du viktminskar kanske du måste utesluta vissa saker som jag brukar äta och om du triggas av olika livsmedel kanske du måste utesluta dessa ur din kost.

Jag rekommenderar alla som är intresserade av LCHF att läsa på innan man sätter igång. En bra bok att börja med är Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt (Kostdoktorn). Jag läste på innan jag började äta LCHF, detta gjorde jag för att förstå vad kosten innebar, få veta vad som händer i kroppen när man äter LCHF och för att inse vilka val jag ville göra. Eftersom LCHF kan se olika ut för olika personer är det väldigt viktigt att skaffa sig en egen uppfattning om vad som passar just dig.

Tyvärr stöter jag ibland på åsikter om att alla som äter LCHF ska äta på samma sätt. Jag håller inte med! Den som viktminskar kanske ska undvika att äta LCHF-efterrätter för ofta. Den som är sockerkänslig kanske triggas av mejeriprodukter och måste utesluta dessa. Den som äter LCHF enbart för att må bra kanske till och med kan lägga till rotfrukter och frukt någon gång ibland i sin kost utan att påverkas negativt av det. Vi äter alla en LCHF-kost där vi har dragit ner på kolhydraterna men den ser lite olika ut. Vi får inte glömma bort att vi är olika individer med olika förutsättningar och olika bakgrund till varför vi äter LCHF-kost.

Med detta inlägg vill jag berätta vad jag lägger för vikt i ordet LCHF och vilka val jag har gjort.


Erikas LCHF - så här äter jag
Jag äter LCHF för att jag tror att människokroppen mår bäst av den kosten och att jag efter drygt två år med LCHF känner att jag mår bra av det. LCHF för mig betyder att jag försöker dra ner på mängden kolhydrater men jag har inte som mål att utesluta dem helt och hållet.

Jag anser inte att jag vräker i mig fett men jag ser till att äta tillräckligt med fett för att hålla mig mätt. Jag väljer produkter med hög fetthalt eftersom lågfettprodukterna ofta innehåller en massa tillsatser och dessutom inte mättar på samma sätt som den fetare varianten gör. Istället för potatis, ris och pasta äter jag massor av grönsaker och jag har en mer varierad kost idag än innan jag började äta LCHF.

Min LCHF består i grunden av kött, fisk, fågel och ägg. Till det lägger jag till massor med grönsaker. Jag äter rotfrukter ibland men väljer då de rotfrukter som har ett lågt kolhydratinnehåll jämfört med andra rotfrukter.

Jag njuter av LCHF-bakverk och LCHF-efterrätter någon gång ibland, för att jag tycker att det är gott och jag känner att jag har möjlighet att göra det. Jag försöker undvika artificiella sötningsmedel och använder istället honung de gånger jag tycker att jag behöver söta något. En fördel med LCHF är att det ofta behövs väldigt lite sötning i exempelvis bakverk eftersom kroppen vant sig av med söta smaker.

Ofta: Kött, fisk, fågel, ägg och grönsaker

Ibland: Bakverk, efterrätter och snacks

Jag äter ofta:
Kött, fisk, skaldjur, fågel och ägg
Ovanjordsgrönsaker med undantag för baljväxter (bönor, linser och ärtor)
Mejeriprodukter (jag väljer den fetaste varianten)
LCHF-bröd (vissa perioder äter jag mycket bröd, andra inte)

Jag äter ibland:
LCHF-efterrätter och bakverk
Mörk choklad
Bär och frukt
Vissa rotfrukter
Nötter och mandlar

Jag undviker:
Socker
Stärkelse (ris, pasta, potatis och bröd)
Produkter med högt kolhydratinnehåll

Jag dricker:
Oftast vatten
Kaffe och te
Vin (gärna ett glas rött eller ett glas torrt vitt)
Ibland lite sprit, likör eller en sötare drink


Jag har inga förbud men försöker hålla mig till ovanstående eftersom jag mår bäst av det. Ibland gör jag undantag och jag gör då ett aktivt val att jag vill äta en viss sak och då gör jag det utan dåligt samvete.

Jag mår jättebra av att äta LCHF-kost och har inga planer på att ändra mina matvanor. Jag och min man började äta LCHF för drygt två år sedan och vi tycker båda att vi äter väldigt god och varierande mat hela tiden. Vår son, åtta år, äter samma mat som jag och Magnus äter hemma.

Vill du veta mer om varför jag började äta LCHF kan du läsa det i inlägget "Vem är jag?". De fördelar jag har känt med LCHF-kosten har jag skrivit om i inlägget "Fördelar med LCHF-kost för mig"

Det jag presenterar här på bloggen är min LCHF till vardag och fest och jag hoppas att min mat och mina recept kan inspirera dig oavsett vem du är och vilka förutsättningar du har.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

6 kommentarer:

Martina sa...

Bra skrivet! De flesta som inte är insatta i vad lchf egentligen är tror ju att man vräker i sig fett och att man skyr alla kolhydrater men så är det ju inte riktigt ;-)

Semester & Mat sa...

Håller med föregående, bra skrivit!
Har precis bestämt mig att göra en ändring i mitt liv, börja på äta hälsosammare och må bättre.
Mycket har det ju att göra med vad man stoppar i sig för något, i hur man mår och ser ut (vikt/hår/hy).

Ha en fin dag!

Semester & Mat sa...

Lägger till dig i min lista på bloggen.
Såg att du delade med dig av så många goda recept, så jag vill gärna hänga med i uppdateringarna.

Hoppas det är okej :)

Unknown sa...

Bra inlägg!!
Är garanterat viktigt just nu i början på det nya året då många nya finns :)

Nickolina sa...

Hej. Grymt bra blogg! Jag har bara lite frågor angående LCHF, för jag vill gå ner i vikt, 20kg närmare bestämt men tycker allt är så svårt med kost. Tänkte börja köra LCHF, men jag har hört att det är väldigt lätt att gå upp i vikt igen om man kanske börjar fuska lite, stämmer det? Jag vill inte göra LCHF till en livsstil, jag vill leva efter LCHF men jag vill också kunna unna mig ibland utan att behöva vara rädd för att gå upp de kilona jag tappat. Har du några förslag till mig innan jag börjar?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Nickolina: Tack, kul att du gillar bloggen. Jag är inte någon expert på ämnet viktminskning eftersom jag äter LCHF enbart för att jag mår bra av det och för att jag tror att det är bra för kroppen.

Risken finns ju alltid att vikten ökar igen när man slutar äta den kost man gått ner i vikt av. Fördelen med LCHF är att eftersom man uteslutar/minskar på söta saker blir också suget efter sötsaker mindre. Dessutom mättar fet mat bättre än fettsnål mat vilket gör att de flesta håller sig mätta länge, slutar småäta och inte har samma sug efter söta och onyttiga saker.

Jag skulle rekommendera att du tittar in hos Åse (56kilo.se), hon är kostrådgivare och skriver mycket på sin blogg om LCHF och vilka val man kan göra.

Läs gärna också hos Kostdoktorn.se, där finns massor med information och tips för nybörjare.

Lycka till!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...