söndag 4 augusti 2013

Squashkaka (LCHF)

Squashkaka med lättvispad grädde och kaffe

Vi odlar egen squash och det växer verkligen så det knakar. Just nu äter vi squash i alla former. Vi har stekt squashskivor i mycket smör på muurikkan (blir nästan som friterade) och ätit till grillat kött eller kyckling. Dessutom har vi gjort gurksås med squash istället för gurka och ätit till fisk. Det går även bra att baka med squash, det gör kakan saftig och god.

Algot hade namnsdag i tisdags och det firade vi med kaka till kaffet. Jag bakade en squashkaka som jag serverade med vispad grädde. Den blev väldigt god men mättande. Jag skar upp varsin rejäl bit men det var knappt vi orkade äta upp den. Resten av kakan frös jag ner (skuren i portionsbitar), perfekt att ta fram vid ett senare tillfälle när fikamagen knorrar efter en god kaka.

Jag utgick från mitt andra recept på squashkaka men tog bort bakepro och ökade istället mängden kokosnötsmjöl. Jag trodde först att jag hade i för mycket kokosnötsmjöl för smeten blev väldigt fast och kakan såg väldigt torr ut på ytan men inuti var kakan saftig och god. Inte världens snyggaste kaka men ack så god!

Någon undrade vad skillnaden mellan squash och zucchini är. Det är faktiskt ingen skillnad utan bara två olika namn på samma växt. Zucchini är det italienska namnet och squash är det engelska namnet.




SQUASHKAKA (LCHF)

250 g finriven squash (ca 4 dl)
2,5 dl mandelmjöl
1,75 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk kanel
1,5 tsk malen kardemumma
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Lägg sist i den finrivna squashen och blanda. Tryck ut smeten i en smörad springform (diameter 22 cm) och grädda i 40-45 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna. Kakan blir godast om den får stå kallt över natten. Servera med vispad grädde.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Nu ska jag ta och köpa hem en zucchini, måste testa att baka med det! :)

Anonym sa...

Måste ge dig en eloge till dina smakfulla bilder på uppläggen! Så snyggt!
Du har lagt in så många härliga recept att jag kopierat av för eget bruk, har börjat med Lchf 1/8 och behövde få lite uppslag. Hoppas det inte gjorde något.
Tack för din sida!
Kram/ Laila

Anonym sa...

Har en kaka i ugnen tyvärr tror jag att den blir för blöt kanske fick i för mkt squasch i låter den stå i ugnen en stund till..

Virre sa...

Åhh.. NU vet jag vad jag ska hitta på en kväll den kommande veckan! Mums ju!!!!

Unknown sa...

Mmm va gott, gjorde denna förra året o mm den är god!! Fatta vad jag längtar efter en ugn nu :'(
Kjaaaaam <3<3<3<3

Anna sa...

Ser jättegott ut, ska se om jag kan testa någon dag. Heja dig, skönt att trotsa värmen och ge sig ut ändå. Känslan efter är så härligt! Kramar

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Laila: Självklart får du använda mina recept. Kul att du hittat hit och jag hoppas att du kommer att hitta inspiration här. :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Lite mer squash eller en extra "blöt" squash gör nog inte så mycket, grädda lite längre bara. Olika ugnar gräddar också olika så det kan ta olika lång tid beroende på vilken ugn man har. Känn med en provsticka, när kakan inte kommer upp kladdig är kakan klar. Lycka till!

Anonym sa...

Hej vill bara medela att med längre gräddning blev kakan bra tusen tack för receptet(trots blöt squash^^)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Vad bra att det funkade med lite längre gräddning och vad kul att du gillade kakan. :)

Anonym sa...

Jag använde inte mixer, så därför smälte jag smöret. Samt att jag grovrev squashen med lätt hand. Det blir synliga strimlor i men det är ok tycker jag. I glasyren hade jag i lite rumsvarmt smör och lite pressad citron.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Vad bra att det fungerade med smält smör också. Mina squashbitar syntes lite i kakan också, jag tycker inte heller att det gör något. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...