onsdag 7 augusti 2013

Mazarinbärkaka med smultopping (LCHF)

Mazarinbärkaka med smultopping

Förra veckan plockade jag blåbär och av dessa bakade jag en jättegod blåbärskaka till Algots födelsedag. Det blev en mazarinbärkaka med smultopping. Blåbären blev jättegoda till mazarinbotten och smulorna på toppen passade perfekt eftersom de blev lite tuggmotstånd.

Algot tyckte kakan var jättegod och jag är så glad att han tycker om LCHF-bakverk. Jag sötar helst bakverk med honung istället för sötningsmedel men självklart kan man byta ut honungen mot valfri sötning.

Det är absolut en kaka som jag kommer att baka igen och jag ska testa med olika typer av bär. Jag kan tänka mig att kombinationen hallon och blåbär skulle bli väldigt god. Jag serverade kakan med lättvispad grädde.




MAZARINBÄRKAKA MED SMULTOPPING (LCHF)

Mazarinkaka:
200 g mandelsmör *
Några droppar bittermandelarom
3 msk kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vispgrädde
150 g osaltat smör
3 ägg
1 msk honung (eller annan sötning)

* Gör eget mandelsmör: Rosta 200 g mandel och mixa tillsammans med 1 krm salt tills det blir till mandelsmör.

Bärblandning:
3 dl bär
0,5 - 1 msk kokosnötsmjöl

Smultopping:
40 g mandel
2 tsk kokosnötsmjöl
2 krm äkta vaniljpulver
40 g smör

Gör så här:
Mazarinkaka: Mixa mandelsmör, bittermandelarom, kokosnötsmjöl och bakpulver i en matberedare. Tillsätt smöret i små kuber och övriga ingredienser och kör till en jämn smet. Häll smeten i en smord springform, diameter 22 cm.

Bärblandning: Blanda bären med kokosnötsmjöl i en skål, ju blötare bär desto mer kokosnötsmjöl behövs. Fördela bären överkakan. Tryck ner bären så att de fastnar i smeten men de ska inte tryckas ner under smeten.

Smulor: Mixa mandel till små bitar i en matberedare. Tillsätt kokosnötsmjöl och vaniljpulver och blanda. Lägg sist i smöret i kuber och kör kort tills det blandats. Fördela blandningen i små bitar över kakan och bären.

Kaka: Grädda kakan i ca 30 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Känn med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna helt innan servering.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

8 kommentarer:

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Vad gott! Sitter just nu och är sugen på nåt gott :-)

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Gott med egenplockade blåbär! Jag har gjort en liknande kombination, det är så gott :) Även jordgubbar och hallon kan jag rekomendera!

Fröken Nilsson sa...

Ååååh mmmmm slurp!!
Ser underbart ut, JAG VILL BAKA ;)
Kan kanske tom bli bra med svarta vinbär!? har en del av det liksom ;)
Kraaaam <3<3<3

Martina sa...

Låter och ser jättegott ut!
Kul om barnen också gillar, då blir det ju liksom värt mödan.

Kramiz!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Fröken Nilsson: Svarta vinbär tror jag absolut passar till kakan. :)

Svetlana Driagina sa...

Mums, så gott det låter! Har också använt mandelsmör i bakverk några gånger! :)
ha en fin dag!
Kramar!
//Lana

cosmoscatten sa...

Herregud vad god den ser ut!!! :)

Becka sa...

Kika gärna in här och se om ni hittar nåt intressant!
http://networkedblogs.com/O52ws

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...