lördag 10 augusti 2013

Fikonmarmelad med citron och madeira (osötad)

Fikonmarmelad

Vi går mot slutet av vår semester men lyxar fortfarande lite extra för att njuta av semestern till fullo. Vi äter gärna lite goda ostar till efterrätt och då är det väldigt gott att ha lite fikonmarmelad till osten. Jag gjorde egen fikonmarmelad, eftersom köpt marmelad innehåller mycket tillsatt socker. Marmeladen smaksatte jag med citron och madeira och den blev väldigt god.

Är den här marmeladen LCHF? Nej, det tycker jag egentligen inte och det är inget jag rekommenderar att man äter ofta. Även om marmeladen är osötad så innehåller torkad frukt väldigt mycket kolhydrater. Däremot är den här marmeladen betydligt bättre att ta lite av någon gång ibland än en köpt sötad marmelad. Så klarar du av att äta lite mer kolhydrater ibland är det ett bättre alternativ att göra egen osötad fikonmarmelad än att köpa marmelad med massa tillsatt socker i.FIKONMARMELAD MED CITRON OCH MADEIRA (OSÖTAD)

100 g torkade fikon
Citronskal från 0,5 citron
0,5 msk pressad citron
0,5 msk madeira (kan bytas ut mot vatten)
0,5 dl vatten
0,5 krm äkta vaniljpulver
Vatten till blötläggning

Gör så här:
Lägg fikonen i en värmetålig skål. Koka upp vatten och häll över fikonen så att de täcks. Låt stå några minuter och häll sedan av vattnet. Skiva fikonen i små bitar och lägg i en kastrull. Ha i rivet citronskal, pressad citron och madeira. Häll i vatten och vaniljpulver. Koka upp och låt blandningen koka någon minut. Mixa marmeladen. Om den är för lös häll då tillbaka marmeladen i kastrullen och koka bort lite vätska och om den är för hård tillsätter du lite extra vatten.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

7 kommentarer:

Therese sa...

Fikon är ju så gott:)
Ha en fin lördag! Kram

KÄMPA by JP sa...

Ser gott ut! Jag tror att den fikonmarmeladen (som jag inte minns märket på) i smala höga burkar som finns att köpa är fri från tillsatt socker, så det borde ju bli samma grej? Förutom smaksättningen och tillfredsställelsen att ha gjort den själv förstås!

monkan sa...

Ibland är det gott med lite sött till ost, håller med. Blir så bra brytning!

Sparar receptet!
/M

Anonym sa...

Underbart att kunna lyxa till de :) ha en fin kväll! Kramar ifrån Anna overenskommelsen.blogg.se

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

KÄMPA by JP: Ja, det stämmer nog att den marmeladen i hög, smal burk är sockerfri. Bra med alternativ... fast det är kul att göra egen. :)

Fröken Nilsson sa...

Gott värre!! Kan jag bara hålla mig till lite marmelad så njuter jag.....men det är lätt att det blir mer än tänkt :-\
Kraaam <3<3

Anonym sa...

Marmeladen i hög smal burk är sötad med fruktos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...