tisdag 14 februari 2012

Fröknäcke (LCHF)

Det här fröknäcket kan jag äta som godis, för det är helt enkelt så otroligt gott. Farligt gott faktiskt, för det är väldigt lätt att äta alldeles för många.

Första plåten jag bakade brände jag delar av men andra plåten blev jättebra. Enligt originalreceptet ska knäcket stå inne i ugnen 45 minuter i 150 grader men jag tog ut mina tidigare för att de inte skulle bli brända. Titta på knäcket när det gräddas och ta ut när det börjar få färg.

Jag äter mitt fröknäcke gärna med en tjock skiva brieost på men det är gott att äta med bara lite bregott på också.





FRÖKNÄCKE (LCHF)
1 plåt

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 tsk havssalt
0,5 dl (50 g) kokosfett utan smak (eller osaltat smör)
2,5 dl kokoande vatten
Lite flingsalt att strö över

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält kokosfettet i en kastrull och häll på vattnet och låt det koka upp. Häll vätskan över torrvarorna och blanda ordentligt. Låt smeten svälla i ca 10 minuter.

Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och sprid ut till en kaka på ca 30x33 cm (jag la en plastfolie över och kavlade ut smeten). Toppa med lite flingsalt. Grädda i 20 minuter i 150 grader, ta sedan ut och skär i bitar. Ställ in igen ytterligare 10-20 minuter tills knäcket börjar få lite färg.

Sänk temperaturen på ugnen till 50-75 grader och låt knäcket stå tills det torkat helt. Låt ugnsluckan vara lite öppen, enklast genom att sätta en trägaffel för luckan.

Förvara i lufttät burk.


Receptet hämtat från Birgitta Höglund's mat

11 kommentarer:

Maria sa...

Vad många recept/lösningar det finns på fröknäcke!! Kul med lite variation ibland. De jag bakade igår var lite "sega", kan vara gott ibland.
Ditt mandel-valnötsbröd måste jag baka snart! Ser jättegott ut!!
=)

Ellen - LCHF och mycket annat sa...

Mm det är sa himla gott, fröknäcket, och det är helt sant att man lätt överäter dem. Fast jag brukar alltid försöka att säga stopp vid 2 per maltid, annars blir det för mycket. Äter dem helst med bara smör/bregott, eller med mjukost.

Svar: Tack detsamma! Kladdkakan star i köket nu och luktar ljuvligt!! Jag vill helst äta den direkt. Men far vänta ;-) Tror den kommer smaka underbart gott. Det blir lite lax här ikväll med faktiskt.

anna sa...

Detta vill jag testa, har bara gjort en annan variant =)

Javisst blir man förvirrad. Synd att det ens ska behövas diskuteras :/ Men intressant är de ju =)

Jimmie sa...

Hej Erika och tack för omdömet :) Vi har en Canon 5D Mark II och lite olika linser till den, på bilden ser du en canon ef24-70mm 2,8L lins på kameran.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vad kul att se mitt fröknäcke i din tappning, Erika. Bra att du talar om att de kan bli brända, olika ugnar har väldigt olika gräddningstid. Min 20 år gamla borde vara pensionsmässig snart, men det tycker inte min hyresvärd ;)

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Måste testa att göra fröknäcke igen, ser så gott ut. Sist jag testade blev det helt misslyckat, blev bara smul, men då hade jag ett annat recept. Ha det bra!

Monica Hansen sa...

ska prova utan pofiber och sesam, med mera linfrön och smör.. spännande!

Anonym sa...

Hej Erika!
Tack för din fantastiska blogg med supersmarriga recept. Inte svårt att köra LCHF när man får sådan service hos dig. Har gjort dina minipajer,flera sorter av ditt bröd och fröknäcket är oslagbart. Sluta aldrig blogga =)
Trevlig söndag
Mathildas mamma

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Mathildas mamma: Tack så mycket för din kommentar! Vad glad jag blir när det jag delar med mig av uppskattas. :-)

Anonym sa...

Hoppsan jag tog 1 msk kokosmjöl i av misstag.Men det smakar smaskens.Tack för fina recept.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Perfekt att det blev bra. Jag brukar göra en variant med mandelmjöl i (länk) som jag tycker blir god. Har inte testat med kokosmjöl, det ska jag göra. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...