fredag 6 september 2013

Chokladsquashtårta (LCHF)

Chokladtårta

Förra helgen hade vi släktkalas för Algot som har fyllt åtta år i början av augusti. Naturligtvis blev det en hel del squash i diverse maträtter men även tårtan bakades med squash. Det blev en chokladtårta med härlig chokladkräm som topping. Till tårtan serverades lättvispad grädde samt hallon och blåbär.

En jättegod tårta men otroligt mäktig. På själva kalasdagen skar jag upp en rejäl bit och jag var nog inte den enda som toppandades efter den fikastunden. Att vi dessutom ätit lunch inte långt innan gjorde det ju inte bättre direkt. Dagen efter hade vi inte ätit lunch precis innan och dessutom skar jag en mindre bit av tårtan och då uppskattade jag tårtan betydligt mer.

Det går alldeles utmärkt att baka kakan i förväg och frysa in. Ta fram ur frysen två dagar innan den ska ätas och låt den tina i kylskåpet över natten. Ha på chokladkrämen och låt stå till nästa dag i kylskåpet.


Hallon och blåbär


CHOKLADSQUASHTÅRTA (LCHF)

Kaka:
250 g grovriven squash (ca 4 dl)
2,5 dl mandelmjöl
1,75 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
2 msk kakao
En nypa salt
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
1,5 msk starkt kaffe
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)
100 g mörk choklad

Chokladkräm:
100 g mörk choklad
1,75 dl vispgrädde
20 g osaltat smör

Gör så här:
Kaka: Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft, kaffe och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Blanda i den smälta chokladen. Lägg sist i den finrivna squashen och blanda. Tryck ut smeten i en smörad springform (diameter 22 cm) och grädda i 40-45 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna.

Chokladkräm: Grovhacka chokladen. Häll grädden i en kastrull och koka upp under omrörning. Lägg ner chokladen och ta av kastrullen från värmen. Rör tills chokladen smält. Klicka i smöret i mindre bitar och rör till en jämn sås. Låt krämen svalna i rumstemperatur.

Tårta: Fördela chokladkrämen över kakan, lite i taget. Förvara tårtan kallt. Tårtan blir godast om den får stå kallt över natten innan den äts. Servera gärna med vispad grädde och eventuellt valfria bär.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

14 kommentarer:

Freya sa...

åhhhh så jätte mumsig.. Den måste jag baka denne helg.. Tack för opskriften :)

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vilken ljuvlig kaka! Ser underbar ut!

Unknown sa...

Otroligt gott! Skulle inte tacka nej till en sådan tårtbit! Mums!
Kramar! <3 <3 <3
//Lana

Martina sa...

Den ser helt fantastiskt god ut. Detta receptet sparas för framtiden ;-)

Anonym sa...

Ser så fint och gott ut, yummie! Ha en fin söndag! Kramar ifrån Anna overenskommelsen.blogg.se

Pia sa...

Om du vill baka mer så skulle jag hemskt gärna vilja ha ett recept på squashkaka som smakar morotskaka med frosting och allt! Mums :) testade din chokladvariant i inlägget innan detta, och oj så saftig kaka! Underbar blogg som jag ofta tittar in till!

KikkiSandström sa...

Squash verkar kunna användas till allt! Härligt recept som jag ska prova och även sprida :-)

Fröken M sa...

Den ser vansinnigt god ut :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Pia: Då tycker jag att du ska testa att baka squashkaka med cream cheese frosting. Receptet på kaka och frosting hittar du här (länk) - den kakan innehåller bakepro. Vill du baka utan bakepro finns ett annat recept på squashkaka (länk) och du kan använda samma frosting till. Jag tycker squashkakan är så likt morotskaka man kan komma. :)

Anonym sa...

Hej Erika.
Jag har under ett par år bejakat mina kostvanor. Har egentligen inga viktproblem men är väldigt känslig för blodsockersvängningar. Det som passar mej bäst är Gi- mat med en släng av LCHF, hel/halvfabrikat och raffinerade matvaror aktar jag mig för. Nyligen fick jag syn på din blogg och har bakat squashkakan med frosting och chokladsquashkakan. Det var inte så att jag åt kakorna, jag upplevde dem!!! Fantastiska kakor! och bra mår man trots att de är riktigt stadiga.
Tack för härliga recept!!!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Tack för din kommentar. Vad glad jag blir att du tycker om kakorna. :)

Anonym sa...

God kaka, jag bakade den idag :) mkt mäktig!
Försökte lista ut hur mkt kcal det är per gram, har du ngn idé?

Mvh Sanna

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Sanna: Tyvärr har jag inte räknat på det. Kul att du tyckte om kakan och som du skriver är den väldigt mäktig, räcker med en liten bit. :)

Anonym sa...

Tack! Vilken räddning! har suktat efter goda kakor sen vi slutade med vetemjöl och socker. Håller just på med chokladtårtan. Smeten var god så nu har jag förväntningar på resultatet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...