onsdag 11 september 2013

Matfotograferande son

Algot fotograferar sin frukost

Algot är för härlig, han har börjat fotografera sin mat. Sådan mor sådan son! ♥

För ett tag sedan undrade han om han fick ha en egen blogg där han kunde lägga ut sina matbilder. Jag förklarade för honom att han nog får vänta tills han vet hur man laddar ur bilderna ur kameran och hur man lägger in dem på bloggen. Så vänta bara, snart kanske en liten kille kommer in i bloggvärlden. :)

Här har vi grillat och maten dokumenteras

Scrambled pancakes fotograferas


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Mysigt men förstår din känsla. Man vill ju inte ha ut dom för tidigt i bloggandets värld med alla dessa hemska kommentarer som kan trycka ner vilken människa som helst (liten som stor).

Andrea sa...

Hej!

Jag bara undrar hur du ser på LCHF och barn? Jag har en 4-åring och försöker undvika pasta, bröd och socker i så stor utsträckning som möjligt men det är svårt med tanke på förskola och andra i vår omgivning. Hur gör ni med Algot?

Tack för en bra blogg =)

/Andréa

Paula sa...

Vad kul. Han kanske kan få gästblogga någon gång, det skulle han säkert bli jätteglad över :)

monkan sa...

Hehe. Det ska börjas i tid! :-)

/M

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Ja, det är alldeles för tidigt för honom att ha en egen blogg. Han är bara åtta år så det får dröja ett tag till. :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Paula: Jag frågade faktiskt honom om han ville visa upp sina bilder på min blogg men det verkade han måttligt intresserad av. :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Andréa:
Här kommer en liten uppsats. :)

Jag tycker absolut att barn kan äta en kost som baseras sig på LCHF. LCHF för mig betyder att man drar ner på stärkelserik mat (bröd, pasta och ris) och socker samt äter fullfeta produkter istället för lågfettprodukter (som ofta innehåller tillsatser och stabiliseringsmedel och dessutom mättar mindre än de fullfeta varianterna). Jag kan inte se att barn skulle må dåligt av att äta en kost där man ersätter pasta och ris med goda grönsaker eller kokar ett ägg till frukost istället för att servera en smörgås.

Algot äter samma mat som jag och Magnus äter hemma. Han äter sällan godis men vi har inga förbud och självklart förekommer det sötsaker någon gång ibland men han frågar sällan efter det. Istället för frukt och mackor hemma får han nötter eller LCHF-bröd som mellanmål. Han gillar dessutom LCHF-bakverk vilket gör att på födelsedagar eller festligheter blir det aldrig något gnäll över att det inte finns någon "riktig" tårta.

Att det fungerar bra hemma är ju en sak men precis som du skriver så finns det många andra ställen i barnets omgivning (skola, kompisar, kalas m.m.) där jag inte kan vara med och bestämma vad han ska äta.

I skolan äter Algot den mat som serveras där. Jag önskar självklart att man kunde styra mer vad som serveras i skolan, tänk dig själv hur pigg man skulle vara efter en dag med pannkaka och sylt till lunch och sedan mackor till mellanmål. Istället för frukt skickar vi med morötter eller miniostar till skolans fruktstund (någon gång minitomater och gurkstavar).

Jag har tur som har en matglad kille och han provar gärna alla maträtter jag lagar så vi har aldrig haft något problem att skippa ris och pasta här hemma. Till och med LCHF-bröd mottags med god aptit, vilket jag har förstått att många barn inte alltid gillar om de är vana vid vanligt bröd. Vi pratar mycket med Algot om bra kostval och jag hoppas att det kan hjälpa honom att göra bra val själv de gånger han har möjlighet (t.ex. i skolan att ta mindre pasta och istället mer sallad/grönsaker).

Hoppas att det svarade på din fråga. :)

(Kanske ska skriva ett inlägg om detta... kände att det finns mycket att tycka till om angående barn och LCHF)

Andrea sa...

Hej!

Tack för ditt svar! Jag tycker absolut du ska skriva ett inlägg om detta, det är en svår och ganska känslig fråga som jag inte tycker det skrivs så mycket om (läser många bloggar på internet om lchf och det nämns sällan).

Vi försöker här hemma men jag kan ibland känna en viss frustration när min son kommer hem från förskolan och har ätit banan till mellanmål, pannkaka med sylt till lunch och skorpor med nyponsoppa till mellanmål nr 2. Det är för mig inte hälsosamt oavsett vilken kosthållning du tror på, varken enligt livsmedelsverket, lchf eller tex viktväktarna. Jag saknar debatten om detta och hoppas den kommer.

Men vi är inte heller stenhårda, klart han får äta det som serveras på kalas och bjuder någon på godis så får han det också, men vi försöker undvika det till vardags.

Försöker och hoppas att vår son växer upp med ett sunt förhållande till mat. Jag själv är helt övertygad om att lchf leder till det, ibland blir jag till och med irriterad för att alla andra inte förstår det =)

Tack för ett bra svar! Hoppas du får en trevlig dag!
/Andréa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...