tisdag 9 april 2013

Vegetarisk lasagne (LCHF)

Vegetarisk lasagne med mycket smak

I söndags åt vi en fantastiskt god vegetarisk lasagne som ni bara måste prova. Jag lagade lasagnen många gånger med vanlig pasta innan vi började äta LCHF-kost men sen så har receptet blivit liggande. Nu när jag äntligen har hittat ett recept på LCHF-pasta som jag tycker om var jag naturligtvis tvungen att göra lasagnen igen. Det är ingen snabblagad maträtt och det är många moment innan man kan "bygga ihop" lasagnen. Jag kan dock lova att den är värd allt jobb, för den är helt underbart god!

Lasagneplattorna kan göras i förväg och förvaras i kylskåpet eller frysas in. Jag hade ganska lite pasta i min lasagnen så vill ni ha mer ska ni passa på att göra dubbel sats av lasagneplattorna.


Lasagne och sallad


VEGETARISK LASAGNE
4-5 pers

Lasagneplattor (gör dubbel sats om du vill ha mycket pasta):
2 ägg
0,5 dl vatten
0,25 dl fiberhusk
1 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk salt

Tomatsås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 tsk torkad basilika
Salt och svartpeppar

Aubergine:
2 auberginer (ca 500 g)
Salt

400 g mozarella
1 kruka basilika

Gör så här:
Lasagneplattor: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg och vatten i en annan skål. Använd elvisp och vispa långsamt ner vätskan i fiberhuskblandningen. Häll sedan ut smeten på ett bakplåtspapper, lägg plastfolie över och kavla ut tunnt. Ta bort plastfolien och tillaga i ca 10 minuter i 125 grader (varmluft). Ta ut och skär pastan i lasagneplattor. Lasagneplattorna kan förberedas och förvaras i kylskåpet eller frysas in.

Tomatsås: Finhacka löken och fräs i smör tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och peppar. Låt såsen koka utan lock i ca 20 minuter.

Aubergine: Skär auberginerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Bred ut skivorna i ett durkslag och strö över salt. Låt stå och dra i minst 30 minuter. Torka av skivorna och lägg på en ugnsplåt. Torka auberginen i ca 20 minuter i 190 grader (ej varmluft).

Lasagne: Skär eller riv mozzarellan. Grovhacka basilikan. Lägg lite tomatsås i botten av en ugnsform och varva sedan aubergine, mozzarella, basilika, lasagneplattor och tomatsås. Avluta med tomatsås. Tillaga i ca 40 minuter i 190 grader (ej varmluft).


Jag har utgått från ett recept hämtat från boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna Bergström och Fanny Bergström.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

7 kommentarer:

Anna sa...

Åh, vad gott de ser ut att vara!
Jag bunkrar upp med makrillfiléen när jag är i Ullared :P

Unknown sa...

mmmm detta måste jag göra en dag!! ser galet gott ut ;)

Unknown sa...

Mmm...så gott! Måste nog "binkra upp" med lchf-pasta/lasagneplattor i helgen! Det var längesen...
Kram
//Lana

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Väldigt kul att få ta del utav vegetariska lchf-recept, då jag äter mycket vegetarisk mat!

Sandra-Fru Bogren sa...

Wow, vad gott det låter! LCHF-pasta måste jag testa snart :-)

Jonas R sa...

Provat ditt recept på lasagneplattor / veg lasagne. Plattorna funkade väldigt bra! Hade en spatel och jämnade till på en normalstor plåt med teflonbakpapper. Tips:Blanda i ca en del upptinad hackad spenat i smeten sf vattnet. Snygg färg! /Jonas

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jonas R: Hackad spenat ska jag testa att blanda i smeten. Tack för tipset!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...