måndag 29 april 2013

Äppelkaka med kanel och kardemumma (LCHF)

Äppelkaka

I lördags fick vi besök av en god vän och hennes tvillingsöner. Självklart ville jag bjuda på något gott till kaffet så jag bakade den här äppelkakan. Jag serverade kakan med vispad grädde och den blev väldigt uppskattat av alla.

Algot hjälpte mig att baka och det blir alltid extra roligt när jag får sällskap i köket av honom. Dessutom blir kakan alltid mycket godare när han har varit med och bakat (det tycker väl alltid en mamma).

Jag har tidigare gjort en annan äppelkaka som också är väldigt god. Den här gången ändrade jag lite i receptet samt la till kardemumma. Det blev mycket gott. Nästa gång ska jag testa att steka äppelbitarna med lite pudrad kanel på en stund innan jag lägger dem på kakan.

När jag lägger ut recept innehållande bakepro får jag alltid många frågor om man kan byta ut det mot något annat. Jag gissar att det går att byta ut bakepro mot samma mängd mandelmjöl, kakan kan bli något kompaktare då. Jag har inte testat själv så jag kan inte garantera hur resultatet blir.




ÄPPELKAKA MED KANEL OCH KARDEMUMMA (LCHF)

2 dl mandelmjöl
1 dl bakprotein (jag använde bakepro)
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk mald kardemumma
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)
1 äpple
Kanel

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Häll smeten i en rund springform, diameter 22 cm. Skala äpplet och skär i klyftor. Fördela äppelbitarna i kakan och pudra över kanel. Grädda i 30-35 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

Svetlana Driagina sa...

Mmm...så gott! Jag sparar receptet till alla kommande helger och röda dagar! För då ska det fikas och ätas gott! :)
Ha en toppen måndag!
Kram kram
//Lana

sabina sa...

Denna måste jag prova.. vad är kokosnötmjöl?

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Jag har aldrig gjort en äppelpaj på LCHF förut, måste säga att jag är sugen!! :-)

Mitt liv som fru L sa...

Vilken fin äppelkaka! Kardemumma och citronsaft passar ju så bra ihop med äpplen tycker jag.

Tummen upp till att du låter din son vara med och stöka i köket! Alla föräldrar som gör det med sina barn, gör dem en stor tjänst tror jag!

Ha en fin kväll :)
Kram C <3<3<3

cosmoscatten sa...

Jättefin och den ser jättegod ut :)

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Blir sannolikt testad under helgen-mitt-i-veckan valborg/första maj. Plus tillagd i min receptskatt.

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Mums, äppelkaka är en favorit! Nu var det faktiskt ett bra tag sedan jag åt äpple överhuvudtaget..

Helena.B sa...

Ser jättegott ut!!
Ha en trevlig Valborg.
Kram

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Sabina: Du kan läsa om kokosnötsmjöl och vart jag handlar det här (länk).

Hjärtan i livet sa...

Denna kaka gjorde jag igår och den blev jättegod, finns en bit kvar till idag också :). Tack för ett bra recept.
Eva

Anonym sa...

LCHF-butiken säljer ett annat bakprotein, som är lecitinfritt och kan ersätta bakepro. Jag har även köpt ett lecitinfritt bakprotein på bodystore.se

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Tack för tipset!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...