fredag 26 april 2013

Helenas bröd (LCHF)

Härlig limpa

Man kan ju inte alltid göra rätt men man kan göra om och rätta sina misstag. Häromdagen berättade jag att jag provbakat ett bröd. Jag tyckte att degen var lite väl fast i konsistensen men eftersom det luktade gott och även smakade väldigt gott så tänkte jag inte så mycker mer på det... tills jag skulle skriva in receptet här på bloggen. Då insåg jag att jag missat att ha i creme fraichen. Ingen katastrof eftersom brödet ändå blev gott men jag ville gärna testa igen. Jag bakade brödet igen och den här gången blev degen något lösare, även om den var fast även nu.

Originalreceptet innehöll hasselnötsmjöl men eftersom vi har allergiker i familjen använde jag mixade valnötter istället. Jag kan tänka mig att man kan ha andra nötter i om man vill variera sig. Jag använde även smör istället för kokosfett i degen.

Brödet blev verkligen jättegott och det är ett bröd som jag absolut kommer att baka igen. Ni som tycker att LCHF-bröd känns äggiga tycker jag ska testa det här brödet. Jag upplevde brödet som fast och torrt i konsistensen samtidigt som det hade mycket smak. Helt klart otroligt mumsigt!



HELENAS BRÖD (LCHF)
1 stor limpa

2,5 dl mandelmjöl
2,5 dl malda eller mixade valnötter
2 dl kokosnötsmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
0,5 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
6 ägg
100 g philadelphia
2 dl creme fraiche
100 g smör
1 dl grädde

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. Vispa ihop philadelphia, ägg, smör och grädde. Blanda ihop alla ingredienser, jag använde en elvisp. Klicka upp degen i en smörad form. Låt stå ca 5 minuter. Grädda i ca 60 minuter i 170 grader. Låt svalna på galler under en bakduk innan brödet skärs upp.


Jag har utgått från ett recept från tidningen Mat & Hälsa


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

11 kommentarer:

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Det finns mycket jag vill göra, när jag avslutar min "speciella kost". Att ta en macka är något jag längtar efter :-)

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vilket fint bröd! Det är så bra när man bakar, att det inte gör något om man missar en ingrediens (oftast!) :)

Erika Skogly sa...

Jag vill också kunna baka med nötter... :( Min son är allergisk mot ALLA nötter och även jordnötter. Skit också...
Men solrosbrödet jag bakade för ett tag sen funkar hos mig. Det var jättegott att rosta. Ha en trevlig kväll.

Cissispringer sa...

Det där måste jag testa!

Anna sa...

Ser gott ut. Tack för tipset :) gillar inte heller när de blir för äggigt !

Unknown sa...

Låter jättegott! Kanske ska också baka sådant bröd fast anpassar till mejerifritt.. :)
Ha en fin lördag!
//Lana

Eva sa...

Jag tycker tyvärr alla bröd jag har provat smakar som sockerkaka med all mandelmjöl i.
Enda "brödet" hittils som jag tycker har varit gott som jag har provat är fröknäcke, men saknar verkligen ett gott mjukt bröd att göra tex äggmacka på eller att ha till varma mackor.

Sandra - Fru Bogren sa...

Vad gott det låter!! Det får jag nog testa nån dag :-) // Sandra

monkan sa...

Det såg gott ut!
/M

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Vilket helhärligt brödrecept. Nu blir det matbutiken för att inhandla de ingredienser som fattas :-)
Plus att receptet hamnar i min receptbank med länk till ditt inlägg.
Jag börjar ha samlat på mig en hel del härliga recept vid detta laget...

Anonym sa...

Det här var nog det godaste lchf-brödet jag gjort och ätit!! Tack för ett bra recept :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...