söndag 6 december 2015

Saffransskorpor (LCHF)

Saffransskorpor

Saffran är en krydda som förknippas med julen och jag äter det gärna i både maträtter och bakverk. Lussekatter är något som jag alltid bakar till jul och fyller frysen med. Förra året blev det ganska många lussekatter över så när det var dags för frysresning tidigare i höstas så passade jag på att göra dessa härligt goda saffransskorpor av lussekatterna.

Jag använde färdiga lussekatter till dessa skorpor men om planen är att enbart göra skorpor kan man med fördel grädda två brödlängder istället. Degen är väldigt kladdig, men läs gärna mitt tips på hantering i länken i receptet nedan.

Mina skorpor är penslade med uppvispat ägg och toppade med hackad mandel, det står inte med i receptet nedan men är enkelt att göra om man vill. Vill du ha sötare skopor kan du öka mängden sötning.


Härligt gula


SAFFRANSSKOPOR (LCHF)

4 ägg
200 g philadelphilaost
100 g smör
20 g honung (ca 1 msk) eller annan valfri sötning
75 g mandelmjöl (1,5 dl)
25 g kokosnötsmjöl (0,5 dl)
30 g bakprotein (1 dl), jag använde OneBake
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 g saffran

Gör så här:
Smält smöret tillsammans med saffran, rör ner honungen. Smält ner philadelphiaosten i smöret. Vispa äggen och blanda ner smörblandningen. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och vispa ner i äggsmeten. Låt smeten svälla i minst 15 minuter.

Dela degen i två avlånga korvar, degen är jättekladdig så använd gärna plastfolie (se steg för steg hur jag brukar hantera kladdiga degar). Grädda ca 20 minuter i 175 grader tills längderna fått fin färg. Låt svalna.

Skär längderna i skorpbitar. Torka i ugnen på 100-125 grader i ca 30-60 minuter (kan behövas längre om de fortfarande känns mjuka), se till att de inte bränns. Stäng av ugnen och låt skorporna ligga och torka på eftervärmen. Öppna ugnsluckan flera gånger under torkningen för att vädra ur fukten.


Saknar du bakprotein fungerar det säkert lika bra med receptet på lussekatter utan bakprotein.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men så gott det låter! Måste jag testa, tack för tips!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...