tisdag 17 juli 2012

Rökgrillad laxsida

Rökgrillad laxsida

I söndags blev det grillning igen och den här gången grillade vi en hel laxsida. Det är enkelt, det blir mycket mat och det blir framför allt väldigt gott. Vi använder rökspån från fruktträd, den här gången äppelspån, som ger en härligt rökig smak på laxen. Laxen serverades med avokadoröra och sallad.

Solen skiner här i Linköping och jag förbereder mig för att åka till jobbet. Jag hoppas att det fina vädret håller i sig så att jag kan sitta ute en stund på eftermiddagen när jag kommer hem. Hoppas att ni får en härlig dag!

Lax, avokadoröra och sallad

LaxRÖKGRILLAD LAXSIDA

1 laxsida
Pressad citron
Dill
Paprikakrydda
Salt och svartpeppar

Utrustning som behövs:
Klotgrill (ex. Weber) och grillbriketter
Aluminiumfolie
Rökspån av fruktträd (ex. äpple eller körsbär)

Gör så här:
Gnid in laxsidan med pressad citron. Krydda ordentligt med salt, peppar, dill och paprikakrydda. Dela eventuellt laxsidan om den inte får plats på grillgallret.

Ta ca 25 briketter till en klotgrill på 47 cm och lägg briketterna i en pyramid. Tänd grillen. När grillen kommit igång fördelas briketterna ut över hela grillbotten. Gör en skål av aluminiumfolie, ca 10 cm i diameter med 2 cm höga kanter som fylls med rökspån (rökspånen behöver inte ligga i blöt innan). Ställ aluminiumskålen med rökspån ovanpå briketterna.

Lägg laxen på gallret med skinnsidan nedåt. Lägg på locket direkt. Alla spjäll ska vara helt öppna, både i botten och i locket. Låt laxen tillagas i grillen i 20 minuter.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

6 kommentarer:

Linruz sa...

Mums den där laxen ser rysligt god ut.
Ha en bra dag på jobbet .
Kram Lina

ryskadockor sa...

Laxen låter otroligt gott! Och vilken bra beskrivning! :)
Rökspånen, kan man köpa det i affären?
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana

Anonym sa...

Mums, måste testas!
Och tack för att du beskriver så bra hur man tillagar den!
Ha det bra!
Mvh Josefin

Jennifer sa...

lagg till lite vitlok, chili och citron sa har du en enkel guacamole! Perfekt dipp till gronsaker eller som sas och lit emer smakrik :)

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Lana: Rökspån finns att köpa på bl.a. Clas Ohlson och Coop Forum. Finns säkert på fler ställen också, kolla bland grillgrejerna.

matmedmera sa...

Just lättat efter helgrillad lax recept

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...