tisdag 17 juli 2012

Idag gick det inte alls bra

Broccoli- och ädelostpaj

Visst ser den fin ut, min brocoli- och ädelostpaj! Jag hade längtat efter att få göra den här pajen eftersom jag förstod redan när jag läste receptet att den skulle passa mig perfekt i smaken. Men den blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Låt mig börja från början...

Det är första gången jag gör en LCHF-paj med pajskal så jag gjorde pajdegen och klädde formen och allt ser perfekt ut. När jag sen skulle förgrädda pajskalet får jag den briljanta (eller inte så briljanta) idéen att testa ett tips jag läst om, nämligen att lägga okokta bönor i botten av pajformen när man förgräddar. Detta ska hålla pajskalet på plats i formen. Det såg ju bra ut tills jag tog ut pajskalet och försökte hälla ur bönorna... de hade fastnat. Suck! Jag fick pilla bort en och en för att sedan upptäcka att botten inte alls var förgräddad utan helt lös. Bara att slänga in pajskalet i ugnen igen.

Sen äntligen skulle jag fylla pajskalet med fyllningen och ställde in pajen i ugnen för att tillaga den. När tiden är ute och jag öppnar ugnsluckan möts jag av en kraftig rök. Det hade läckt i botten av formen och ugnsbotten är full av inbränd äggstanning. Suck igen!

Jag lät pajen stå ett tag för att äggstanningen skulle få stela ordentligt och sen skar jag förväntansfullt upp pajen. Trots både misslyckad förgräddning och läckage i ugnen så ser ju pajen riktigt fin ut så förväntningarna var höga. Då ser jag att äggstanningen har inte stelnat över huvud taget, den rinner och är jättelös. Suck för tredje gången!

Men nu är jag hungrig så jag äter pajen ändå. Den går absolut att äta men bitarna faller isär och mycket av smaken har försvunnit i den rinnande äggstanningen. Jag hade tänkt ändra originalreceptet genom att minska grädden och öka mängden ägg och då hade det antagligen gått bättre men så tyckte jag att jag skulle följa receptet första gången jag gjorde det. Vi får se om jag ger den ett nytt försök, just nu har jag lust att kasta resterna i komposten men det ska jag inte göra. Det blir nog lunch till mig någon dag i veckan (fast jag ser inte fram emot den).

Nu ska jag äta en av mina chokladpraliner och titta på slutet av Kronjuvelerna. Det blir ett gott slut på den här dagen i alla fall.Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

11 kommentarer:

monkan sa...

Nämen, vilket oflyt! Ibland går det liksom lite troll i det man gör...

Unknown sa...

Vad tråkigt att det inte blev bra... vad har du för pajdeg? Min LCHF-pajdeg behövs inga toora ärtor till... min pajskal håller sig på plats under förgräddning... Men om man ändå ska användaärtorna, ska man lägga de på bakplåtspapper som man lägger över pajskalen... Sedan är det också viktigt att smörja formen annars kan degen fastna...
Hoppas du lyckas med pajen nästa gång! :)
//Lana

Dessi sa...

Trist att pajen blev "paj" (förlåt, kunde inte motstå!) :)

Underbar blogg du har! Här kommer jag hitta massor inspiration!

Anna sa...

VAd tråkigt att de blev så :/ Hoppas de går bättre nästa gång ist. Var pralinerna goda?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Lana: Jag använde denna pajdeg

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Smaken på pajdegen var det inget fel på så den ska jag testa igen (fast utan okokta bönor).

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anna: Jag har ätit två av pralinerna och de var väldigt goda. :-) Den sista ska jag äta imorgon!

Storasyster sa...

Trist. Samma hände mej med min första (och ända) lchf-pajdeg: äggstanningen rann ut.

Blogga gärna om du hittar en lösning :-).

Therése sa...

Vad bra med recept på pajdeg!
Läste diskussionen om ärtorna som fastnade i skalet... Det ska ligga ett blött bakplåtspapper (skölj pappret under kranen och krama till det ordentligt) mellan de okokta ärtorna och skalet under förgräddningen av skalet, då blir det bra. Åtminstone funkar det med ett annat recept som jag använt mig av många gånger.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Therése: Tack för tipset om bönorna/ärtorna, det låter ju som att det skulle gå betydligt bättre än vad det gjorde för mig. :-)

Unknown sa...

Har precis börjat äta LCHF (3:e vecka nu) och jag är glad att jag hittat ditt recept på pajdeg. Älskar paj! Mvh Erik

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Lucidor Erik: Vad roligt att du gillar pajdegen och lycka till med din LCHF-resa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...