fredag 24 maj 2013

Mannerströms räksoppa

Räksoppa

"Varför har vi inte lagat det här tidigare?" tänker ni också så ibland? Det hände när vi åt den här supergoda räksoppan i helgen. Det var ganska länge sedan vi pratade om att det vore roligt att göra egen räksoppa, där man kokar soppan på räkskalen, och i helgen blev det äntligen dags att testa.

Just räksoppa har alltid känts extra jobbig eftersom jag avskyr att skala räkor (de är jättegoda, men just skalningen är inte min grej). Därför kändes det extra lyxigt när Magnus skalade och tillagade soppan, det var bara att sätta sig vid dukat bord och njuta av resultatet. Och gott var det... jättegott!

Jag erkänner att jag sällan lagar soppa men jag tycker att det är gott och det passar perfekt till lunch på helgerna eller varför inte som förrätt. Jag hoppas kunna bli bättre på att laga soppa framöver. Har ni några tips på goda soppor?



MANNERSTRÖMS RÄKSOPPA

600 g räkor med skal
2 msk olivolja
1 gul lök
50 g fänkål
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar
Ev. en skvätt cognac

Garnering:
1 knippe dill

Gör så här:
Skala räkorna (spara skalen). Finhacka löken och skär fänkålen i små tärningar. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull några minuter. Tillsätt sedan lök, fänkål och tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet och låt sjuda 10-12 minuter. Sila av skaldelarna och häll tillbaka buljongen i kastrullen. Häll i grädden och koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite cognac. Lägg räkorna i en hög i mitten av en djup tallrik och garnera med finhackad färsk dill. Häll soppan runt räkorna.


Receptet kommer från Leif Mannerström men jag hittade det hos Matplatsen


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig angående räkorna. Basse får oftast sköta den biten. Tack för tipset, ska testas :) kram ifrån Anna overenskommelsen.blogg.se

Erika Skogly sa...

Jag har också haft planer på att göra den där rackaren. Vi får se när andan faller på. Bra att det blev gott!

Anonym sa...

Fiskbuljong som i buljongtärning + vatten?

Unknown sa...

Mmm...så gott och så lyxigt! :)
Vill ha! ;):)
Ha en fin dag!
Kram kram
//Lana

cosmoscatten sa...

Mums låter jättegott! :) räkskal luktar så illa när man kokar de bara. Jag kokade fond en gång i studentkorridoren, det var inte så populärt direkt, stank som sjutton, haha. Men god soppa blev det! Ha en fin helg :)

Mitt liv som fru L sa...

Mannerström han kan han! Älskar räksoppor! Vilken karl du har som vet hur en spis funkar...inte alls avis, hehe ;)

Hmm soppor, blomkålssoppa, spenatsoppa med knaperstekt bacon, broccolisoppa, fisksoppa, svampsoppa! Nu kom jag inte på fler.

Kram C <3<3<3

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Jag antar att Mannerström kokar sin egen fiskbuljong, det gjorde inte vi. Vi använde en buljongtärning och 6 dl vatten. :-)

monkan sa...

Å vad gott!
Varje gång vi äter soppa säger vi: att vi inte äter det oftare...

:) /M

Unknown sa...

Ojojoj!! Ljuvligt va gott :p
Har en massa räkskal i frysen som jag borde göra något av ju!!

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Wow, nu blev jag inspirerad. Ska testa till middag i en enklare variant dock och även smyga ner en liten bit lax som blivit över! Receptet hamnar i min lchf-skattkammare på bloggen, med länk till ditt inlägg, tillsammans med en massa annan lchf-inspiration :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...