torsdag 16 maj 2013

Erikas frörutor (LCHF)

Frörutor

I helgen bakade jag dessa frörutor och hela familjen tyckte att de blev väldigt goda. Rutorna är fulla med härliga frön och perfekta att toppa med goda pålägg. Receptet är samma som till min frölimpa men jag använde mindre vätska i degen.

Hela satsen ger ungefär tolv rutor och varje ruta kan i sin tur delas på höjden och ge två smörgåsar. Vill man göra en mindre sats går det alldeles utmärkt att halvera receptet. Jag tycker om att baka mycket åt gången och fryser in det som inte går åt direkt.





ERIKAS FRÖRUTOR (LCHF)
12 st

100 g mandel (eller mandelmjöl)
100 g valnötter
1 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk krydda (ex. brödkryddor, kanel eller nyponpulver)
150 g valfria frön (ex. 50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 25 g sesamfrön, 25 g hela linfrön)
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg

Gör så här:
Mixa mandel och valnötter till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan och äggen i en separat bunke. Blanda allt och låt degen stå och svälla i ca 5 minuter. Klicka ut på ett bakplåtspapper och lägg plastfolie över. Kavla ut till ett stort bröd, ca 1,5 cm högt, dra försiktigt bort plastfolien. Grädda i 20-25 minuter i 200 grader tills brödet har fått fin färg. Låt svalna och skär sedan upp i rutor.

Tips: Byt ut valnötterna mot mandel eller andra nötter för att variera smaken på brödet.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

Fröken Nilsson sa...

Vilka fina rutor!!
Detta recept sparas direkt, just nu passar de inte in då jag säkert skulle överäta dessa.....
Men lite längre fram när jag hittat min balans igen så :)

Mitt liv som fru L sa...

Vilken smarrig macka och perfekt kokt ägg! Vill smaka nu ;)

Ha en superduper fin helg :)

Kram C <3

Anna sa...

De ser ut som vanligt bröd, superfint! Tyvärr blev det ingen vinst :S

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Vilket fint bröd, ser riktigt smarrigt ut! :) Trevlig helg!

Marja - Baka Sockerfritt sa...

De är verkligen jättefina! Ser mycket inbjudande ut att äta :)

Svetlana Driagina sa...

Mmm...jättegott! Mums! Måste också sätta igång och baka lite, fylla på frysen! :)
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Mums! Testar och delar med mig med länk till dig.

Mison sa...

Gräddar du på en vanlig ungsplå.

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Mison: Ja, jag lägger bakplåtspapperet på en vanlig ugnsplåt när jag gräddar. Degen är fast så det behövs ingen form med kanter.

Jennie Rudvall sa...

Hej! Jag undrar vad du använder för kokosmjöl? Funkar Risentas? Har nämligen hört att olika sorters kokosmjöl beter sig olika åt :)

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Jennie Rundvall: Jag köper kokosnötsmjöl av märket AmanPranas, det innehåller 4 g kolhydrater/100g. Vet att det finns flera märken ute på marknaden men vet inte hur Risentas fungerar. AmanPranas går att beställa hos Bodystore (länk) eller LCHF-butiken (länk).

Maria sa...

gott! :) hade ingen kesella men hade yoggi mini persika vanilj (visseligen inte så nyttigt men ok i den lilla mängden), tog även i lite stevia, lingon och dubbel mängd kanel som jag även strödde över bröden. Supergott med smör och ost :) tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...