tisdag 8 januari 2013

Varm smörgåstårta (LCHF)

Varm smörgåstårta

Jag har länge tänkt testa att göra en varm smörgåstårta och under julledigheten så passade jag på. Fyllningen är gjord av champinjoner och bacon och smörgåstårtan är toppad med tomater och riven ost. Den blev jättegod och väldigt mättande. Brödet kan förberedas och frysas in om man inte har tid att göra allt på samma dag.

Jag kommer aboslut att göra varm smörgåstårta igen men nästa gång ska jag testa att ta bort det övre lagret bröd och lägga tomaterna och osten direkt på andra lagret fyllning istället. Fyllningen var väldigt god så jag vill ha mer av den än själva brödet.

Nu är vardagen igång för fullt och imorse när jag vaknade var jag dödstrött (hade inte förväntat mig något annat, så det var ingen överaskning). Det tar nog några dagar innan kroppen kommit in i vardagsrytmen igen. Ikväll bänkar vi oss framför TV:n igen och tittar på "Sveriges mästerkock", tittar ni på det?



VARM SMÖRGÅSTÅRTA

Bröd:
1,5 dl mandelmjöl
0,75 dl pofiber
0,75 dl kokosnötsmjöl
0,75 dl bakprotein (jag använde bakepro)
2 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
4 ägg
2 dl creme fraiche
0,5 dl vispgrädde
3 msk smält kokosfett

Fyllning:
500 g champinjoner
2 paket bacon
1 gul lök
2 dl creme fraiche
100 g färskost
Salt och svartpeppar

Toppning:
2 tomater
Oregano
2-3 dl riven ost

Gör så här:
Bröd: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, creme fraiche, grädde och kokosfett i en annan bunke. Blanda ihop alla ingredienser och blanda väl. Låt smeten svälla i ca 10 minuter. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper och täck med plastfolie och kavla ut smeten till en så fyrkantig kaka som möjligt (ca 30x40 cm). Dra bort plastfolien och grädda i 15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt brödet svalna och skär det sedan i tre lika stora avlånga bitar. (Hit kan förberedas och frysas in. Lägg smörgåspapper mellan brödbitarna och frys in i tätslutande plastpåse.)

Fyllning: Skiva champinjonerna, finhacka löken och strimla baconet. Stek champinjonerna och ta ur stekpannan. Stek baconet och tillsätt löken och stek tills löken blivit mjuk. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Lägg ett bröd på ett bakplåtspapper och fördela hälften av fyllningen på brödet. Lägg på nästa bröd och fördela resten av fyllningen. Lägg på sista brödet.

Toppning: Skiva tomaterna och fördela tomaterna på toppen av smörgåstårtan. Krydda med oregano och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader 10-20 minuter tills osten fått fin färg.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

15 kommentarer:

cosmoscatten sa...

Wow vilket jobb! Den ser god ut, jag älskar ju varma mackor i vanliga fall :)

Ha en fin kväll :)

Magsi56 sa...

Håller med, det här ska jag försöka mig på!
Sveriges mästerkock kommer jag att se så mycket jag kan. Gäller att det inte krockar med något annat som andra delen av hushållet vill se
Nu ska jag ge mig på korvstroganoff och blomkålsris
Trevlig kväll :)

Maria sa...

Vad märkligt! Brukade förr göra liknande med Polarbröd och igår funderade jag på om jag skulle testa med ditt ljusa bröd!! Tankeöverföring!!?? ;)

Karin sa...

Jag har aldrig ätit varm smörgåstårta men det kanske jag får prova nångång då :)
Jag älskar "Sveriges mästerkock"!!! Veckan är räddad ;)
Ha en bra onsdag!

Unknown sa...

ser smarrigt ut!!
mästerkocken har jag missat helt pga av jobb och frisörbesök ;)
kanske kolla in play.....

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Ser jättegott ut, men tomater är ju inte lchf...

Unknown sa...

Vilket spännande recept! Och det låter också väldigt gott! :)
Ha en fin kväll!
Kram
//Lana

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Kikki Sandström: Jag har aldrig hört att man ska undvika tomater när man äter LCHF, däremot är röda grönsaker sötare än de som t.ex. är gröna. Triggas man av sötman i tomaterna eller vill äta strikt LCHF ska man givetvis undvika dem.

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Tänk att det alltid är fyllningen som är godast ;-) Varm smörgåstårta har jag aldrig ätit, men antar att det är gott, det är ju gott med varma mackor :-)

Anna sa...

Ser fantastiskt gott ut, tusen tack för tipset. Måste testas :P

M sa...

Att allt du gör ska se så jäkla gott ut!
Du, jag har en fråga som jag tror att du är rätt person för ärligt talat! Jag håller på och fakirar och har precis uppnått optimal ketos. På söndag ska jag dock på en tillställning till vilken alla tar med sig något bakverk eller liknande. Vet du något med minimalt med kolhydrater? Orkar inte gå igenom dessa omställningsbesvär gång på gång ärligt talat.

Tack för en superblogg!

Erika Skogly sa...

Ser ju supergott ut! Jag ser Mästerkocken men jag blir så himla stressad. Jag gillar inte att laga mat under press...

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

M: Om du gillar choklad skulle jag rekommendera Kladdig chokladkaka (länk) eller chokladmuffins (länk). Välj en choklad med hög kakaohalt.

Cam sa...

Alltså, wow!!!!!!! Ser riktigt jäkla gott ut! Men der verkar ta sin tid, och jag har sämst tålamod..... :)

Anna sa...

Låter ju dundergott. Varm smörgåstårta är ju sååå smaskigt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...