torsdag 10 januari 2013

Fördelar med LCHF-kost för mig


Jag har ätit LCHF-kost i 1,5 år och jag tänkte skriva om vilka fördelar kosten har fört med sig för min del. Vill du läsa mer om vem jag är och om hur det kom sig att jag började äta LCHF kan du läsa om det i inlägget "Vem är jag?".

Mitt sötsug:
Jag har alltid varit en godisråtta och älskat allt som varit sött. I vissa perioder av livet har jag ätit godis varje dag och i alldeles för stora mängder. När jag började äta LCHF-kost var en av de första fördelarna jag märkte av att mitt sötsug försvann. Idag är jag väldigt sällan sötsugen.

Småätande:
Jag håller mig mätt längre med LCHF-kosten jämfört med som jag åt tidigare. Nu klarar jag mig bra med frukost, lunch och middag. Det är sällan jag är hungrig mellan målen och de gånger jag blir det äter jag lite nötter, ost eller en LCHF-smörgås. Förr blev det gärna både en och annan smörgås mellan målen och var jag dessutom sötsugen kunde både en och annan kaka eller godis slinka ner.

Magen:
När jag tänker tillbaka på tiden innan jag började med LCHF var min mage ofta uppblåst och gasig. Jag var ofta förstoppad vilket var väldigt frustrerande. Med LCHF-kosten är min mage lugn och jag har inte heller några problem att gå på toaletten längre. Vid de fåtal tillfällen jag ätit mer kolhydrater än vanligt så känner jag direkt att magen protesterar och blir som en uppblåst ballong igen. Min mage mår helt enkelt toppen av LCHF-kost!

Rocasea:
För några år sedan ville jag gå ner några kilo och började äta fettsnålt. Helt plötsligt slog min rosasea (röda utslag i ansiktet) ut ordentligt. Från att ha varit lite rödrosig om kinderna fick jag utslag som liknande finnar i ansiktet. Jag behandlade med salva men det blev aldrig bättre. Några månader efter att jag börjat med LCHF såg jag en stor skillnad på hyn i ansiktet. Nu har jag bara en röd rodnad i ansiktet och väldigt sällan utslag. Eftersom utslagen blev värre när jag åt extra fettsnålt och bättre när jag åt LCHF-kost så känner jag mig rätt säker på att det är kosten som gjort det bättre.


Hur länge har du ätit LCHF och vilka fördelar har du märkt av kosten?


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

16 kommentarer:

Elin sa...

Jag har förbättrat eksem jag hade, gått ner i vikt, lenare hud, och magen mår toppen!

monkan sa...

Jag har nog alla fördelar med lchf- kosten utom att jag fortfarande blir förkyld! Min största effekt är nog att jag är så mkt lugnare i humöret...mina sockerfall tog hårt på en alltmer irriterad Monkan...nu löser jag nästan vilka problem som helst utan att hetsa upp mig. Oftast iaf...
/M

sarah sa...

Lchf är ju toppen :) jag har ätit lchf kost från och till i ca.2år kanske.
Magen mår mycket bättre, aldrig hungrig nästan & att det är SÅ enkelt att hålla vikten! Älskar't! :)

Anna i Skåne sa...

Har ätit lchf i ganska exakt 1 år nu. Det jag trivs allra bäst med är att slippa blodsockersvängningar. Hade jag inte ätit på 4 timmar var jag alldeles darrig och irriterad. När jag sen hade ätit rusade blodsockret upp och jag överåt lätt och fick paltkåma.
Fler fördelar: hud och naglar mår bra, lätt att hålla vikten, magen mår bra, piggare och behöver mindre sömn, mer energi att ta tag i saker.
Dessutom älskar jag mat och varje måltid är en fest med lchf och jag kan alltid äta mig mätt och nöjd utan att fundera på om jag ätit för mycket. Har absolut inga planer på att sluta äta lchf.

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Härligt när man känner positiva hälsoeffekter. För mig var det i första hand för att gå ner i vikt, men mycket annat positivt följde med. Känner mig piggare och framför allt är magen lugnare, förut kände jag mig alltid uppblåst. Härliga lchf!

Anna sa...

Vilken känsla när man får så bra respons på maten. Underbart att läsa Erika. Jag började äta de för att jag ville få bort mitt sötsug, jag och en vän hade ett kontrakt att vi inte fick äta godis :P Sedan var jag i behov att gå ner i vikt och de gjorde jag allt :D Jag har en magsjukdom(crohns) som är underkontroll när jag äter lowcarb mat. JAg mår bara helt fantastiskt, behöver inte springa 100 gånger på toaletten som jag var tvungen innan. Jag ser bara fördelar, jag äter sånt som jag inte gjorde innan, broccoli, blomkål, sparris osv. Sedan undviker jag e-ämnen. försöker att inte äta något sånt alls :D
Angående coleslawn, jag ska testa på rysk yoghurt. Det har jag alltid hemma :D Tusen tack för tipset!

♥ Fyra årstider sa...

Hej
Jag känner igen mig i nästan allt du skriver, min hy har också blivit bättre och jag är så nöjd med -14 kilo på vågen.

Kram Lotta

Anna sa...

Jätteintressant att läsa - och vilken fin bild på dig!

Känner igen mig, och framförallt i det där med magen. Jag har haft problem med magen i 30 år, det har känts som en ömmande ballong och jag har haft ont mer eller mindre konstant. Har gjort alla utredningar som finns men ingen har kommit fram till nånting. Så började jag med mer fett och färre kolhydrater och vips så blev jag bra. Lite socker och sötsaker påverkar inte magen så mycket (men sötsuget påverkas ju direkt!), utan det är främst pasta, potatis och bröd som ställer till det. Ett par veckor i Italien med all god pasta och pizza är förvisso härligt, men oj vad priset blir högt!!

Unknown sa...

För mig är det främst magen som blev lugn! Har alltid haft en känslig mage och undviker fortfarande viss mat...
Och huden...len och inga utslag!
Och betydligt mindre sötsug även om ibland måste jag kämpa mot det!
Ha en fin fredag!
//Lana

Anonym sa...

Det bästa är ju att man mår så bra! Jag är mycket piggare och gladare, magen är lugn, hyn len och så är man ju liksom lite nöjdare hela tiden då det inte "kräver" en som förr då man var "tvungen" att stoppa i sig något ;) Min man och jag började för snart 5 år sedan, han har varit ganska strikt hela tiden. Själv var jag en typisk periodare de första 3 åren, så fort det blev jul, påsk eller semester så trillade jag dit. Jag är en sån som behöver ersättning för allt jag tyckte om innan men numer så saknar jag i princip ingenting! Jag har aldrig haft någon stor övervikt och jag hävdar fortfarande att jag aldrig har bantat i hela mitt liv trots att jag nu är några kilo lättare, vi väljer ju helt enkelt bara bort vissa saker utan uppoffring :) Jag bor förresten också i Linköping /Anki

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Jag har märkt samma fördelar som du har förutom utslagen, eftersom jag inte har sådana. Ytterligare en effekt är att jag blivit av med min Diabetes typ II. Det sistnämnda för att jag gått ner i vikt antar jag.

Anonym sa...

Jag blir hjälpt av aloevera MSN gelé på min rosacea. Håller borta värmeutbrotten och tar ner rodnaden på en gång. Den och lchf är mina räddare för huden.

Anonym sa...

http://www.foreverliving.se/shop/kroppsvard/aloe-msm-gel

Klara Desser sa...

Jag har också blivit lugnare i sinnet, piggare och mindre förkyld.

Har också problem med huden, lite liknande dina problem med mindre rodnad men mer finnar/små bölder periodvis. De försvann helt när jag provade mjölkfritt. Läste att just mjölkproteinet ställer till det. Kan dock äta fårost, getost, långlagrade ostar typ västerbotten eller parmesan och smör. Provar ibland att äta lite crème fraiche och grädde men då kommer det ofta tillbaka. Så jag försöker så mycket som möjligt begränsa intaget.

Anonym sa...

Jag har ätit lchf ("nollar" inte.. men inget vitt mjöl, pasta, potatis, socker..) sedan i september. Mår mycket bättre i kroppen generellt. Behöver/vill inte gå ner i vikt, står stilla, magen mår bra - inget uppblåst poffigt ont. Var värsta godisgrisen förut, det har försvunnit helt. Om jag åt kolhydrater, framförallt sent på kvällen blev jag svullen och öm i vissa leder bl.a knogarna på morgonen efter, det slipper jag nu.

Bara fördelar som jag ser det!
Dock upplever jag att man ofta behöver (min känsla bara kanske) "förklara/försvara" sig i lunchrummet eller andra sammanhang då många har väldigt mycket åsikter om vad de kallar olika dieter...

David Zander sa...

Ett tips! www.kunskapskällan.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...