torsdag 24 januari 2013

Ulrikas frallor (LCHF)

Svägerskans frallor

Förra veckan fyllde min svägerska Ulrika år (Grattis Ulrika ♥) och när vi träffades för att fira henne tipsade hon om dessa frallor. Hon hade utgått från receptet på fibrexfrallorna men lagt till salt, brödkryddor och linfrön. När jag kom hem var jag naturligtvis tvungen att testbaka (jag hade ju dessutom en ny ugn att provbaka i) och det blev väldigt goda frallor.

Jag har bakat fibrexfrallorna några gånger och varje gång tyckt att det saknas något i dem. Saltet behövdes absolut, det blev stor skillnad när det tillsattes. Brödkryddan gjorde frallorna lite mer brödaktiga i smaken. Jag tror bestämt att dessa frallor har blivit en ny favorit!




ULRIKAS FRALLOR (LCHF)
12 st

1 dl fibrex (eller 3 msk strömald fibrex)
1 dl vatten
1 dl bakprotein (jag använde bakepro)
2 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk brödkrydda
2 msk linfrön
4 ägg
2 dl kesella (eller creme fraiche eller turkisk yoghurt)
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
4 msk kokosolja

Gör så här:
Blanda fibrex och 1 dl vatten i en liten skål och låt stå och svälla. Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda väl. Vispa ihop ägg med vispgrädde, vatten (1 dl), kesella och smält kokosolja. Blanda ihop alla ingredienser till en fast deg. Låt degen svälla 5-10 minuter. Dela degen i tolv bitar och forma till runda bullar. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt bröden svalna under bakduk.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

10 kommentarer:

sara sa...

Har du något bra recept för semlor =)

Klara Desser sa...

Hej Erika!
Som svar på din fråga inne hos mig om mina hudproblem så skulle jag säga att jag märkte skillnad på bara några dagar. Nu kan jag märka lite problem innan mens, men det skulle antagligen vara värre om jag åt mjölkprodukter också.

Jag var ganska strikt med mjölkprodukterna i början, använde smör men skippade även ostarna jag kan äta nu. De la jag till efter ett tag och det är ok så länge det inte blir varje dag.

Tycker det är ganska lätt att ta annat istället. Jag använder mycket avokado, både på macka och till maten. Sedan blir det förstås majonnäs (gärna hemgjord), kryddsmör till kött och fisk och så kokosmjölk. Ibland fuskar jag med sojagrädde även om det inte är LCHF. Det borde finnas en kokosmjölk utan smak! ;-)

När jag lagar mat till mina kokböcker och LCHF-bilagan använder jag grädde och cf i en del av recepten, för variationen och för dem som inte är känsliga för det.

Du får se om det blir bättre, och sedan avgöra om det är värt "uppoffringen". :-) Jag känner att det betyder mycket för mig att slippa problemen, så jag lider inte av att inte äta grädde och cf.

Kram till dig!

Unknown sa...

Gott med nybakta frallor! :)
Har faktiskt vestämt mig att baka upp ett litet brödlager till frysen!
Dottern har äntligen godkänt mina varinat på LCHF-bröd och vill ha bara det till sin macka! ;)
Ha en toppen torsdag!
kram
//Lana

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Sara: Jag testade att göra semlor förra året, du hittar receptet här (länk).

Anna sa...

De ser jättegoda ut!
Javisst är det kul att få lite extra hjälp med frisimmet, kommer nog bli super till triathlonet :P

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Härligt med nybakade och hälsosamma frallor! Sällan jag äter bröd tyvärr, borde baka snart!

Unknown sa...

Åhh, har du ny ugn! Såååå avis jag blir!

Jenny H sa...

Kan man byta kokosoljan mot annan olja? Som t.ex. olivolja?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jenny Holmström: Du kan byta ut kokosoljan mot smör (det har jag testat och det blir bra). Jag vet tyvärr inte hur det blir att byta ut mot olivolja.

Jenny H sa...

Erika, tack för ditt svar! Jag bakar just nu! Nu är bröden i ugnen. Ska bli spännande att smaka dem när de är klara! Tack för att du delar med dig av så många goda recept!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...