torsdag 17 januari 2013

Squashlasagne (LCHF)

Squashlasagne och sallad

Lasagne är ju bara så gott! Nu när jag inte äter pasta längre får jag hitta på alternativ istället och de kan bli minst lika goda. I den här lasagnen har jag bytt ut pastaplattorna mot squash och det blev fantastiskt gott. Squashen skars i tunna skivor som saltades så att vätskan skulle dras ut och så varvades squashskivorna med köttfärssås och ostsås.

Köttfärs är så smidigt att laga mat med och det går att variera maträtterna i det oändliga. Det kan bli köttfärssås, röror, biffar med mera. Vad lagar ni helst av köttfärs? Snälla tipsa om era bästa köttfärsrätter!




SQUASHLASAGNE 4-5 pers

1 squash
Salt

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 msk osockrad tacokrydda, valfri styrka
1,5 msk köttfond
Kanel
Curry
Oregano
Timjan
Soja
Salt och svartpeppar

Ostsås:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
150 g riven västerbottenost
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Squashen: Skala squashen och skiva tunnt (jag skar ca 2 mm tjocka skivor med hjälp av en mandolin men det fungerar med tjockare skivor också). Salta squashskivorna och lägg dem på hushållspapper. Låt stå så att saltet drar ur mycket vätska ur squashen. Torka av skivorna så att de blir torra.

Köttfärssås: Finhacka löken och stek tillsammans med köttfärsen. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, tacosås och fond. Krydda med kanel, curry, oregano, timjan, soja, salt och peppar. Låt köttfärssåsen koka utan lock tills mycket av vätskan har kokan in.

Ostsås: Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull och låt det koka upp. Ta av värmen och rör i osten så att den smälter. Smaka av med salt och peppar.

Lasagne: Varva köttfärs, ostsås och squashskivor i en ugnsform. Börja med köttfärs i botten och avsluta med ostsås på toppen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. Servera med en sallad.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

13 kommentarer:

Unknown sa...

Mmm...låter otroligt gott! Jag gör sådan lasagne också ibland.
Ha en toppen torsdag!
Kram
//Lana

sara sa...

Åh, det där jag testa =)

DesignAnnique sa...

Mina favoriter med köttfärs är kålgott (i en lite egen variant, men basen är som den Airam gjort och som jag hittade för något år sen) och fetaostfyllda renfärsbiffar. Och lasagne på LCHF-pasta. Och tacogratäng (tacofärs i botten och sen en gegga med ost, kryddor och gräddfil ovanpå), och färsfyllda paprikor/tomater/whatever. Och.. ja, jag älskar färs, har frysen full med både äg- och renfärs och så köper jag nöt- och fläskfärs ibland för att variera smaken på det :)

Maria sa...

Moussaka är min absoluta favorit. Biffar gör vi ofta, gott att variera med kryddor/såser.
Ha en fin fredag!
:)

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Bra med alternativ. Jag ska testa detta.

Ulrica sa...

Helst gör jag din tacogratäng.:) Såå god! Denna ska oxå testas!

Anna sa...

Det ser jättegott ut! Vad sugen jag blev på detta! Får nog läggas in i menyn snart...

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Har inte gjort lasagne på squash sen jag började med LCHF tror jag. nog dags att testa igen! :-)

Lina sa...

Det är ju så gott med lasagne!

Carina Larsson sa...

Squashlasagnen var verkligen jättegod! Jag och min sambo var rörande överens om att den kommer vi att göra igen. Jag använder ofta recepten här och tycker att allt det som jag har gjort har blivit väldigt gott. Tack Erica för alla underbara recept :)

Carina Larsson sa...

Förlåt, jag stavade visst fel. Erika med k ska det vara :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Carina: Vad kul att ni gillade den. :-)

fia sa...

Gjorde egen köttfärssås och lite annan ostsås, men gott var det! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...