tisdag 22 januari 2013

Falsk fläskfilé

Falsk fläskfilé, gräddsås och sallad

Igår till middag tillagade jag falsk fläskfilé. Jag har hört talas om den här maträtten många gånger men aldrig testat förrän nu. I alla recept jag hittade skulle man krydda köttfärsen med aromat, men eftersom jag inte vill äta aromat använde jag andra kryddor istället. Hela familjen tyckte att maträtten blev jättegod och jag kommer absolut att göra den igen.

Av namnet på maträtten skulle man kunna tro att den smakar som fläskfilé men det tyckte jag inte att det gjorde. När jag sökte recept hittade jag både med fläskfärs och blandfärs och jag hade tänkt använda fläskfärs, men i affären fick jag bara tag i blandfärs. Sen använde jag andra kryddor än aromat och jag vet inte hur mycket det påverkade. Ni som lagat falsk fläskfilé, tyckte ni att det smakade fläskfilé?




FALSK FLÄSKFILÉ
5-6 pers

Kött:
1000 g blädfärs
1 msk köttfond
2 tsk salt
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 krm svartpeppar

Sås:
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1,5 msk köttfond
0,5 msk soja
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Köttet: Blanda ihop färsen med fonden och kryddorna. Forma till en lång korv och frys in med plastfolie runt. Ta fram köttkorven efter 1,5-2 timmar och skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Stek köttet i en stekpanna och lägg sedan i en ugnssäker form.

Rör ihop grädde, creme fraiche, fond och soja i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över den falska fläskfilén och tillaga i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

Erika Skogly sa...

Jag har för mig att jag provat nåt liknande för flera, flera år sedan. Men jag vill minnas att jag inte alls tyckte det var gott... Det kanske var Aromat i det receptet... Ditt recept låter då gott.

Unknown sa...

Har aldrig testat....men hört att det ska va gott :)

monkan sa...

Inte heller testat!
Men ska det bara vara 100 gram? Visserligen hörde jag att det var årets fattigaste vecka nu men till fem personer kändes det väldigt fattigt..! ;)
Däremot ser det gott ut!
/M

Anna sa...

Det ser väldigt gott ut iaf :D
Jag har oxå velat testa utan aromat.
Tack för tipset om yoghurten istället för creme fraichen till coleslaw. Idag åt jag de för första gången och det blev då mycket bättre :D

Maria sa...

Jag har själv inte ätit det (är lite rädd för aromat;(. Men hört det ska vara gott! Din variant däremot låter godare tycker jag!!
Recept sparat så det ska jag testa någon dag!
Ha en fin dag!
:)

ViktigaAnna sa...

Tack för påminnelsen. Det är ju jättegott. Lär jag göra snart;)Med vänlig hälsning Anna

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Jag har inte provat ännu, så jag vet inte, men det ser gott ut!

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Monkan: Oj, det blev visst fel. Nu är det rättat i receptet. :-)

cosmoscatten sa...

Konstigt fenomen, men spännande rätt!

Liza sa...

Åh så gott! Vi brukade göra det jätteofta hemma när jag var mindre, nu blir det någon gång ibland bara, men det är så himla smarrigt!

Lina sa...

Det där lät gott och enkelt. Precis i min smak :) Måste testa någon gång!

Anonym sa...

Testade detta i lördags. Det var så gott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...